Egyetem

Elhunyt a fizikai intézet professzora

Elhunyt a fizikai intézet professzora

2022. augusztus 29., hétfő
Elhunyt a fizikai intézet professzora

Életének 78. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Dr. Gyémánt Iván Károly, az SZTE-TTIK Fizika Intézetének professzora.

Gyémánt Iván 1967-ben kitüntetéses diplomával fejezte be egyetemi tanulmányait a JATE-n, fizikai szakirányú matematikus szakon. Ezután különböző pozíciókban - 1989-től mint egyetemi docens, 2013-ban történt nyugállományba vonulása után pedig mint címzetes egyetemi tanár - írja a Fizika Intézet a honlapján megjelent nekrológban.

Kutatásai elsősorban atom- és molekulafizikai témákra koncentráltak. Eredményeit mintegy 50 publikációban és a szakterület számos neves kutatóhelyén tartott szemináriumon ismertette. Kutatói és oktatói munkája alapján 1988-ban az MTA-tól elnyerte a fizikai tudomány kandidátusa fokozatot, 2001-ben a Szegedi Tudományegyetemen habilitált.

13 évig vezette az Elméleti Fizikai Tanszéket.

Gyémánt Ivánt az SZTE Fizikai Intézete saját halottjának tekinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.