Gazdaság

Egyre kisebb az élelmiszerek kiszerelése a boltokban

Egyre kisebb az élelmiszerek kiszerelése a boltokban

2022. augusztus 3., szerda
Egyre kisebb az élelmiszerek kiszerelése a boltokban

Másfél évig figyelte a napi.hu, hogyan változik a boltok kínálata. A tapasztalat egyszerű: ugyanannyi pénzért kevesebbet kapunk.

Bizonyos termékekből kevesebb mennyiséget tudunk ugyanazért a pénzért vásárolni - legalábbis ezt mutatja az elmúlt másfél év gyakorlata. A fogyasztóvédelem szerint ez csupán akkor szabálytalan, ha a vásárlók nem kapnak megfelelő tájékoztatást. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az úgynevezett zsugorítás magas infláció idején bevett gyakorlat, a vásárlók keresik is a kisebb kiszereléseket.

Az rtl.hu megfigyelései szerint eltűnt a félliteres és a kétdecis tejföl a polcokról, helyettük – márkától függetlenül – a legnagyobb kiszerelés 850, a közepes 330, a legkisebb pedig 140 grammos.

A csomagolt felvágottak is összementek: szalámiból a korábbi 10 deka helyett főleg 7 deka, sonkából és párizsiból pedig 9 deka van egy csomagban.

Vámos György a Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint már évek óta léteznek különböző kiszerelésű termékek, ekkora inflációs nyomás mellett pedig még nő is a kereslet a kisebb kiszerelés iránt, mivel sokan gondolják úgy, hogy egységre drágább, de legalább meg tudják venni.

A szóvivő szerint az egységárat mindig kötelező feltüntetni, hogy a vevő összehasonlíthassa a megvásárolt termék árával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.