Közélet

Cukorhiány van Magyarországon a terméktanács szerint

Cukorhiány van Magyarországon a terméktanács szerint

2022. augusztus 10., szerda
Cukorhiány van Magyarországon a terméktanács szerint

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke és a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese az Inforádiónakelmondta, hogy Magyarországon jelenleg cukorhiány van, mivel a hazai cukorfogyasztás a megtermelt mennyiség sokszorosa.

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet

– mondta Dorogi.

Úgy látja, hogy az elmúlt években nagyon alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára, ezért a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, 2022-ben pedig már csak 8600 hektáron termelnek itthon cukorrépát.

A helyzetet pedig súlyosbította az aszály is, magyarán nem lesz jó cukorrépa termés 2022-ben sem.

A szakember szerint ebből kifolyólag nagyon kevés lesz az alapanyag, amit a magyar cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ebből pedig az következik, hogy drága lesz a cukor a boltokban. Dorogi Árpád arra nem tudott válaszolni, mikor oldódhat meg ez a helyzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.