Árat emelnek a könyvelők a katából kilépőknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átlagosan 5 és 20 ezer forint közötti áremeléssel terveznek a könyvelők a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében. Ez derül ki a Billingo online számlázó által július végén elvégzett felmérésből, amelyet mintegy ezer könyvelő töltött ki.

A kata egyik előnye a kedvezőbb adózás mellett, hogy a könyvelés is kevesebb munkával járt. A jogszabály módosítása miatt azonban sokan kényszerülnek átállni átalányadózásra – ez pedig pluszmunkát jelenthet a könyvelőknek is.

Az online felmérés szerint az érintett könyvelők 48 százaléka 5-10 ezer forinttal, 29 százaléka pedig 10-15 ezer forinttal emelné díjazását.

A válaszadó könyvelők 98 százaléka könyvel katásoknak és csak 2 százalékuknak nincs katás ügyfele.

A válaszadók több mint fele jelenleg nem könyvel átalányadós ügyfeleket, és csak minden tizedik közölte, hogy több ilyen ügyfele is van. Több könyvelő is jelezte, hogy a legnagyobb kihívást az átalányadózásból való felkészülés jelenti, mert eddig egyáltalán nem volt ilyen ügyfelük. A válaszadók több mint harmada továbbra sem fog átalányadózókat vállalni.

Katás ügyfeleik könyvelésével eddig a megkérdezettek csaknem fele egy órát vagy annál kevesebbet foglalkozott havonta. Az átalányadóra áttérő ügyfeleknél a válaszadók 31,7 százaléka 1-2 órás, 27,4 százaléka pedig 2-3 órás többletmunkára számít. A könyvelők több mint felének nincs már szabad kapacitása új ügyfeleket vállalni a meglévőkön kívül, és alig 8 százalékuk érzi úgy, hogy akár több mint 10 új ügyfélnek is tudna maradéktalanul könyvelni.

(via MTI)
Borítókép forrása: katabazis.hu

Előző sztori

Moldáv, vagy cseh ellenféllel csatázhat a BL-főtábláért a Fradi

Következő sztori

Tűzijáték nem lesz, de fellép a Kozmix, az Animal Cannibals és az Aposotol is Szegeden az Államalapítás Ünnepén