Meteor

Aggasztó rekordokat dönt az aszály

Aggasztó rekordokat dönt az aszály

2022. augusztus 8., hétfő
Aggasztó rekordokat dönt az aszály

Augusztus elejére már szinte teljes bizonyossággal kijelenthető: az idei nyár volt az egyik legmelegebb és legszárazabb az utóbbi években. A rossz hír, hogy a hátralévő életünkben vélhetően még így is ez lesz az egyik legenyhébb nyár.

1990 óta növekednek az aszályos periódusok Magyarországon. Az eddigi évekre az volt a jellemző, hogy ritkább esik, de egyszerre nagyobb mennyiségben. Ez azonban egyenlőtlenül oszlik el és szívódik fel, ami nem hasznosul jól.

Több területen az eddigi legszárazabb, 2003-as tavaszi-nyári időszakot is ,,felülmúlta" az éghajlatváltozás: 146 napból 122 volt száraz Kecskeméten.

AMásfél fok – Éghajlatváltozás közérthetőenszakportál azt írja: ugyan az elmúlt 50 évben nem nőtt az aszályos évek valószínűsége, az aszály súlyossága viszont annál inkább.

A felső, egyméteres talajszint szinte mindenhol kritikusan száraz, a növények számára alig van hasznosítható nedvesség.A július végi esőzés sem csillapította a szárazságot, főként ott, ahol még 20 milliméter sem esett.

Az ország kétharmadában még most is nagy fokú, illetve súlyos aszály van.

Országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 10 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat. A Tisza vízállása ugyan még nincs kritikus szinten, de már kialakult negatív vízállásrekord Szolnoknál. A jelenlegi aszályos időszak miatt kevéssé jó vízminőség jellemzi a Ráckevei–Soroksári-Duna-ágat, az oxigéntelítettség alacsony, ami halpusztuláshoz vezetett.

A Velencei-tó vízállása viszont rekordot döntött a maga 62 cm-es vízállásával. 1939 óta ez a legalacsonyabb mért szint a tavon. Ennek ellenére a tó helyzete még nem kritikus, de több pontjára már levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek.

A mezőgazdászok, főként az Alföld területén, nagyon rossz helyzetben vannak, és ez vélhetően tovább mélyül majd.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.