Közélet

Végzetes vírus jelent meg Afrikában, nincs ellene gyógymód

Végzetes vírus jelent meg Afrikában, nincs ellene gyógymód

2022. július 24., vasárnap
Végzetes vírus jelent meg Afrikában, nincs ellene gyógymód

Ghánában az ország történetében először mutatták ki a Marburg-vírust – számol be az Index. Mint írják, ez az egyik legveszélyesebb ismert kórokozó, amelynek egyelőre nincs jóváhagyott ellenszere.

A cikk szerint a vérzéses lázat okozó életveszélyes vírus megjelenését a nyugat-afrikai országban az Egészségügyi Világszervezet erősítette meg.

A járvány kitörését azt követően jelentették be, hogy két dél-ghánai férfi tesztje pozitív lett. A mintákat egy szenegáli laboratóriumban vizsgálták be.

A WHO szerint mindkét férfi – mellesleg nem voltak rokonok – június végén halt meg, miután ugyanabban a kórházban kezelték őket. Eddig 98 embert tekintenek feltételezett kontaktnak, ők karanténba kényszerültek.

Az első beteg, egy 26 éves férfi egy nappal azután halt meg, hogy június végén bejelentkezett a kórházba – jelentette a Deutsche Welle. A másik, egy 51 éves férfi két nappal később hunyt el – ugyanazon a napon, amikor orvosi segítséget kért.

TÜNETEIK HASONLÓK VOLTAK: HASMENÉS, LÁZ, HÁNYINGER ÉS HÁNYÁS GYÖTÖRTE ŐKET.

A járvány alig egy évvel azután tört ki, hogy a szomszédos Guineában regisztráltak egyetlen esetet, ami miatt járványt kellett hirdetni. Az egészségügy veszélyhelyzetet 2021 szeptemberében befejezettnek nyilvánítottak.

A Marburg a virológusok által ismert egyik legveszélyesebb kórokozó. Képes megfertőzni és elpusztítani a vér-, máj- és bőrsejteket, és elképesztő sebességgel terjed a szervezetben.

Öt–tíz napos lappangási idő után a betegek általában belázasodnak, fáj a fejük, sajognak izmaik, vérzik a bőrük és nyálkahártyájuk. A fertőzés eléri a szájat, a szemet, a gyomor- és bélrendszert, valamint a belső szerveket is.

Súlyos esetekben neurológiai bénulás figyelhető meg, valamint a „vérzéses sokk” elnevezésű állapot, amely szervi és keringési elégtelenséghez vezethet. Intenzív orvosi ellátás nélkül a fertőzöttek többsége meghal.

A vírus testnedvekkel, például vérrel, vizelettel vagy nyállal fertőz.

Nem hagyták jóvá a vakcinát

A cikk kitér arra is, hogy a hatóságok nem hagyták jóvá a Marburg-vírus elleni vakcinákat, de léteznek – mondta a Marburgi Egyetem virológiai intézetének igazgatója.

Tulajdonképpen nem nehéz vakcinát fejleszteni a Marburg-vírus ellen, és már vannak olyan vakcinák, amelyek állatmodellekben nagyon jól működnek. De a jóváhagyáshoz szükséges klinikai vizsgálatok eddig hiányoztak

– magyarázta Stephan Becker.

A koronavírus-járvánnyal ellentétben hiányzik a politikai akarat és a gazdasági motiváció a vakcina előállításához – tette hozzá a virológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.