Végzetes vírus jelent meg Afrikában, nincs ellene gyógymód

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ghánában az ország történetében először mutatták ki a Marburg-vírust – számol be az Index. Mint írják, ez az egyik legveszélyesebb ismert kórokozó, amelynek egyelőre nincs jóváhagyott ellenszere.

A cikk szerint a vérzéses lázat okozó életveszélyes vírus megjelenését a nyugat-afrikai országban az Egészségügyi Világszervezet erősítette meg.

A járvány kitörését azt követően jelentették be, hogy két dél-ghánai férfi tesztje pozitív lett. A mintákat egy szenegáli laboratóriumban vizsgálták be.

A WHO szerint mindkét férfi – mellesleg nem voltak rokonok – június végén halt meg, miután ugyanabban a kórházban kezelték őket. Eddig 98 embert tekintenek feltételezett kontaktnak, ők karanténba kényszerültek.

Az első beteg, egy 26 éves férfi egy nappal azután halt meg, hogy június végén bejelentkezett a kórházba – jelentette a Deutsche Welle. A másik, egy 51 éves férfi két nappal később hunyt el – ugyanazon a napon, amikor orvosi segítséget kért.

TÜNETEIK HASONLÓK VOLTAK: HASMENÉS, LÁZ, HÁNYINGER ÉS HÁNYÁS GYÖTÖRTE ŐKET.

A járvány alig egy évvel azután tört ki, hogy a szomszédos Guineában regisztráltak egyetlen esetet, ami miatt járványt kellett hirdetni. Az egészségügy veszélyhelyzetet 2021 szeptemberében befejezettnek nyilvánítottak.

A Marburg a virológusok által ismert egyik legveszélyesebb kórokozó. Képes megfertőzni és elpusztítani a vér-, máj- és bőrsejteket, és elképesztő sebességgel terjed a szervezetben.

Öt–tíz napos lappangási idő után a betegek általában belázasodnak, fáj a fejük, sajognak izmaik, vérzik a bőrük és nyálkahártyájuk. A fertőzés eléri a szájat, a szemet, a gyomor- és bélrendszert, valamint a belső szerveket is.

Súlyos esetekben neurológiai bénulás figyelhető meg, valamint a „vérzéses sokk” elnevezésű állapot, amely szervi és keringési elégtelenséghez vezethet. Intenzív orvosi ellátás nélkül a fertőzöttek többsége meghal.

A vírus testnedvekkel, például vérrel, vizelettel vagy nyállal fertőz.

Nem hagyták jóvá a vakcinát

A cikk kitér arra is, hogy a hatóságok nem hagyták jóvá a Marburg-vírus elleni vakcinákat, de léteznek – mondta a Marburgi Egyetem virológiai intézetének igazgatója.

Tulajdonképpen nem nehéz vakcinát fejleszteni a Marburg-vírus ellen, és már vannak olyan vakcinák, amelyek állatmodellekben nagyon jól működnek. De a jóváhagyáshoz szükséges klinikai vizsgálatok eddig hiányoztak

– magyarázta Stephan Becker.

A koronavírus-járvánnyal ellentétben hiányzik a politikai akarat és a gazdasági motiváció a vakcina előállításához – tette hozzá a virológus.

Előző sztori

Kikapott utolsó felkészülési mérkőzésén a Szeged-Csanád GA

Következő sztori

A szombati volt az év legmelegebb napja