Tovább nőtt a hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az intézmény 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n – írja az egyetem közleményében.

A 2022-es központi felvételi eljárás során hét kar növelte elsős hallgatóinak számát: többen nyertek felvételt a Bartók Béla Művészeti Karra (BBMK), a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karra (BTK), a Fogorvostudományi Karra (FOK), a Gyógyszerésztudományi Karra (GYTK), a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra (JGYPK), a Mezőgazdasági Karra (MGK), a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra (SZAOK) valamint a Természettudományi és Informatikai Karra (TTIK) is, 2021-hez képest. Az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) megőrizte népszerűségét.

A tavalyihoz képest nőtt a nappali és távoktatás tagozaton tanulók létszáma is, 77 fővel többen kezdik meg ilyen képzéseken a tanulmányaikat.

A 2022-es központi felvételi eljárásban 6074-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetemre.

Ez azt jelenti, hogy összesen 3838-an alap, 894-en mester, 975-en osztatlan, 367-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5081, önköltséges finanszírozási formában 993 új hallgató tanul majd szeptembertől az egyetemen.

A legmagasabb pontszámra a BTK pszichológia képzésre való bejutáshoz volt szükség, ide 438 ponttal lehetett bekerülni, a nemzetközi tanulmányok szakra 416, a kommunikáció- és médiatudomány szakra 420 ponttal. Az ÁJTK jogász szakra 436 pont kellett, az általános orvos képzéshez 418. A GTK-n meghirdetett turizmus-vendéglátás szakra 410 ponttal nyertek felvételt a jelentkezők.

Az új szakok meghirdetésével egyre több speciális és interdiszciplináris területen kínál képzéseket, ilyen például a molekuláris biológia, agrár- és üzleti digitalizáció, ipari termék- és formatervező, valamint a művészeti instruktor képzés. A mesterképzéseken tanulók létszáma – akik jellemzően munka mellett folytatják tanulmányaikat – is nőtt 2022-ben (894 fő), és a távoktatás tagozaton induló gazdálkodási és menedzsment alapképzést is többen választották (74 fő).

A felvételi ponthatárváró bulin mi is ott voltunk.

Előző sztori

A határon túl is nőtt Orbán Viktor népszerűsége

Következő sztori

A hőség miatt késhetnek a vonatok a hétvégén