Egyetem

Tovább nőtt a hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen

Tovább nőtt a hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen

2022. július 22., péntek
Tovább nőtt a hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen

Az intézmény 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n - írja az egyetem közleményében.

A 2022-es központi felvételi eljárás során hét kar növelte elsős hallgatóinak számát: többen nyertek felvételt a Bartók Béla Művészeti Karra (BBMK), a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karra (BTK), a Fogorvostudományi Karra (FOK), a Gyógyszerésztudományi Karra (GYTK), a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra (JGYPK), a Mezőgazdasági Karra (MGK), a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra (SZAOK) valamint a Természettudományi és Informatikai Karra (TTIK) is, 2021-hez képest. Az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) megőrizte népszerűségét.

A tavalyihoz képest nőtt a nappali és távoktatás tagozaton tanulók létszáma is, 77 fővel többen kezdik meg ilyen képzéseken a tanulmányaikat.

A 2022-es központi felvételi eljárásban 6074-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetemre.

Ez azt jelenti, hogy összesen 3838-an alap, 894-en mester, 975-en osztatlan, 367-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5081, önköltséges finanszírozási formában 993 új hallgató tanul majd szeptembertől az egyetemen.

A legmagasabb pontszámra a BTK pszichológia képzésre való bejutáshoz volt szükség, ide 438 ponttal lehetett bekerülni, a nemzetközi tanulmányok szakra 416, a kommunikáció- és médiatudomány szakra 420 ponttal. Az ÁJTK jogász szakra 436 pont kellett, az általános orvos képzéshez 418. A GTK-n meghirdetett turizmus-vendéglátás szakra 410 ponttal nyertek felvételt a jelentkezők.

Az új szakok meghirdetésével egyre több speciális és interdiszciplináris területen kínál képzéseket, ilyen például a molekuláris biológia, agrár- és üzleti digitalizáció, ipari termék- és formatervező, valamint a művészeti instruktor képzés. A mesterképzéseken tanulók létszáma - akik jellemzően munka mellett folytatják tanulmányaikat - is nőtt 2022-ben (894 fő), és a távoktatás tagozaton induló gazdálkodási és menedzsment alapképzést is többen választották (74 fő).

A felvételi ponthatárváró bulin mi is ott voltunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.