Politika

Tőkés László az autonómiatörekvések támogatására kérte Orbán Viktort

Tőkés László az autonómiatörekvések támogatására kérte Orbán Viktort

2022. július 23., szombat
Tőkés László az autonómiatörekvések támogatására kérte Orbán Viktort

Köszönettel kérjük a miniszterelnök urat, hogy a továbbiakban az eddiginél is hatékonyabban részesítse támogatásában autonómiatörekvéseinket, tudatában annak, hogy az integráció közösségi jogok és autonómia nélkül az asszimiláció melegágya" - jelentette ki a volt püspök.

Felidézte, hogy az autonómia intézményének kriminalizálása az 1990-es kezdetek óta jellemzője a román politikai életnek. Nyilvánosságra került egykori titkos iratból idézte Ion Iliescu elnököt, aki 1995-ben azt mondta Richard Holbrooke amerikai külügyminiszter-helyettesnek, hogy az autonómiakövetelés jóváhagyása "Románia bantusztánosodásához vezetne".

https://szegedma.hu/2022/07/orban-viktor-jo-okunk-van-hogy-fidesz-froccsot-igyunk

Úgy vélte: ez a szemlélet tükröződött vissza Klaus Iohannis román államelnök két évvel ezelőtti "hírhedt kirohanásában" is, amikor azzal vádolta szociáldemokrata ellenlábasait, hogy "széles körű autonómiát akarnak biztosítani Székelyföldnek" és "oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak".

Úgy értelmezte, hogy az autonómia igénye miatt kellett politikai fogságot elviselnie Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, és a neki ítélt román állami kitüntetés visszavonását is az autonómiaigény képviselete okán javasolta a kitüntetés becsületbírósága.

Tőkés László szerint az autonómia állandó bukaresti kriminalizálása vezetett el oda is, hogy már az erdélyi magyar politikai életet is megosztja a nemzeti önrendelkezés kérdése.

"Ezen az ellentmondásos helyzeten csak egységes közakarattal tudnánk változtatni. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közvetlen szövetségeseivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és az éppen létrejövő Erdélyi Magyar Szövetséggel egyetemben változatlanul és megalkuvás nélkül folytatja küzdelmét az RMDSZ programjában is megfogalmazott többszintű erdélyi autonómiáért" - jelentette ki. Hozzátette: azon lesznek, hogy a román kormányban lévő RMDSZ helyzeti előnyét kihasználva új lendületet adjanak a román parlament jóváhagyását igénylő autonómiaügynek.

Tőkés László úgy vélte: a remélt erdélyi magyar összefogás első próbája a kormányprogramban előirányzott kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadtatása lesz.

Tőkés László - aki áprilisban töltötte hetvenedik évét - a tusványosi nagyszínpadon vette át Németh Zsolttól, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökétől azt a meglepetéskönyvet, amelyet a születésnapjára számára állított össze az írásaiból és a kortársai írásaiból a Pro Minoritate Alapítvány. Németh Zsolt egykori mentorát, a kovásznai Fábián Ernő filozófust idézve jelentette ki: "Tőkés László nem az az ember, akinek igaza van, hanem az, akinek igaza lesz".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.