Gazdaság

Pörög a villanyóra: ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás

Pörög a villanyóra: ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás

2022. július 12., kedd
Pörög a villanyóra: ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint az áramfogyasztás dinamikus bővülése 2020-ban a pandémia miatti korlátozó intézkedések következtében megtört, de 2021-ben a felhasználás újra magasabb volt, mint a 2016-2020 közti időszakban. A lakossági és a nem lakossági fogyasztás is ötéves csúcsot döntött tavaly.

A lakossági villamosenergia-fogyasztás 1,025 terawattórával, azaz 8,8 százalékkal volt magasabb tavaly 2020-hoz képest, 2019-hez viszonyítva pedig 13,3 százalékkal nőtt, a háztartási méretű kiserőművek nélkül.

A lakossági kereslet valamennyi hónapban magasabb volt, mint az elmúlt öt év azonos hónapjaiban, de a nyári időszakban különösen magas volt a kereslet emelkedése.

A nem lakossági szektor villamosenergia-fogyasztása 2020-hoz képest 5,1 százalékkal, 2019-hez képest 1,1 százalékkal volt magasabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.