Élő

Megszavazták: jön a lila parkolási zóna és az óvodák is átalakulnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 13:25

Nincs meglepetés: mindent megszavaztak

Megszülethet a parkolás lila zónája, drágább parkolási díjak mellett. Az óvodai csoportok is bővíthetővé válnak egyúttal, továbbá Knezevics Viktor lett az SZKT új ügyvezető igazgatója.

Ezzel véget ért a közgyűlés, ami legközelebb ősszel ül össze újra. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 13:08

Nincs zárt ülés, a szünet után szavaznak

Lezárultak a nyílt ülés vitái, zárt ülés híján pedig 10 perc szünetet tartanak. Ezután már csak a szavazás van hátra.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 13:01

A preferált szervezetekről van szó

Szabó Bálint reméli, hogy Botka nem kap fenyegetéseket Tóth Pétertől, amiért a Román Kulturális Intézet és a Román Konzulátus is a preferált szervezetek között van.

Az ellenzék több képviselője is kifejezte, hogy ebben a napirendben egységes a véleménye a városvezetéssel. Ugyanakkor Német Ferenc és Szabó Bálint is felvetette, hogy jogszerű-e, hogy a Jobbiknak szegedi önkormányzati irodája van.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 12:47

Mihálik szerint nem fér bele a támogatásokba a klimatizálás

Mihálik Edvin zöldtanácsnok szerint Uniós forrásból nem lehet klímaberendezéseket telepíteni az óvodákba, azonban ha lesz erre a kormánynak vagy az Uniónak szándéka, akkor támogatni fogja. Chovanecz szerint lett volna az önkormányzatnak kerete a klímaberendezések megoldására, még ha az Uniós forrásokba ez nem is fért bele.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 12:32

Szabó Bálint: el a kezekkel a gyerekektől és az óvodáktól!

Az óvodai csoportok kibővítését javasló határozatról vitáznak. Szabó Bálint szerint úgy tűnt, hogy a korábban három óvoda bezárását megcélzó javaslat után konszenzusra jut a városvezetés még az ellenzéki képviselőkkel is – azonban ennyi időnek kellett eltelnie, hogy kiderüljön, ez nincs így.

Szabó szerint a javaslat arra mutat rá, hogy valójában még háromnál is több óvoda bezárását készíti elő az önkormányzat. Chovanecz Kata arról beszélt, hogy több óvodában nincs klíma, kiemelte a Cső utcai óvoda helyzetét, ahol a dolgozók azt kérték a szülőktől, hogy 12 óra után vigyék haza a gyerekeket, mert a kánikula okozta hőség miatt nem biztosított a megfelelő délutáni alvás. Hozzátette: sikerült egy vállalkozóval megegyezni arról, hogy klímaberendezéseket ajánlanak fel az ezzel a helyzettől küzdő valamennyi óvodának a helyi ellenzéki képviselők.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 12:23

A Déli híd megépítésének megvalósulásánál tartunk, Szabó ismét harcot vív Botkával

Második napirendi pont óta csak Szabó Bálint kér szót, melyben arról beszél, hogy a Genév Kft-vel üzleti érdekből kötött alkut Botka László. A polgármestert ugyan a vitája okán ,,várja a bíróságon”, Botka csak annyit reagált: Szabó nem a bíróságra, hanem más intézménybe való.

Ezek után Szabó azzal vádolta Botkát, hogy ha nem tud válaszolni, akkor személyeskedik. A polgármester ezen jóízűen nevetett.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 12:11

Knezevics Viktor lehet a Szegedi Közlekedési Társaság új ügyvezetője

Hárman pályáztak az SZKT ügyvezető igazgatói pozíciójára, miután lemondott Majó-Petri Zoltán. A három pályázó közül a Pénzügyi és Vagyonkezelői Bizottság a szegedi BP szolgáltatóközpont vezetőjét, Knezevics Viktort jelölte ki a pozícióra.

Szabó Bálint szerint eleve elrendelt volt Knezevics megválasztása, mivel az önkormányzati kiadvány elmondása szerint korábban készített róla egy PR-cikket, ebből pedig szerinte könnyen megállapítható, hogy Botka ,,őt favorizálja”.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 12:02

Tóth Péteren keresztül visszatért a vita a napirendhez – többé-kevésbé

Német Ferenc fideszes képviselő hiányolja a tulajdonosi döntések közül, hogy Tóth Pétert megfosztják a tisztségeitől. Szabó Bálint szeritn felháborító az, hogy egy olyan képviselő az IKV felügyelő bizottságának tagja, aki ,,zsidózik, románozik, b*zizik.”

Szerinte az infláció miatti intézkedések egy része érthető, az viszont nem, hogy ontja a pénzt az önkormányzat a saját háztáji médiájába, és hogy Tóth Péter másfél milliós fizetést visz haza.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 11:55

Még mindig nehezen terelődik a szó a napirendi pontra

Noha az önkormányzati cégeket érintő tulajdonosi döntésekről van szó, Haág Zalán KDNP-s képviselő továbbra is a parkolási határozatról beszél. Ugyanakkor ezt a vitát már lezárták.

Haág ,,előre látta”, hogy Binszki ügyrendi felszólalása arra irányult volna, hogy a felszólalása nem a napirendi ponthoz kötődik.

Botka ugyan egy hosszabb időre kivonult az ülésteremből, egy ideje már visszatért, ennek ellenére továbbra is Nagy Sándor alpolgármester vezeti az ülést, aki egyre türelmetlenebb az ellenzékkel szemben.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 11:44

Ügyrendi kérdésekről vitáznak, kisebb perpatvar alakult ki az SZMSZ miatt

Végeláthatatlannak tűnik a 4. számú napirendi ponttal kapcsolatos vita. Eszerint a legutóbb módosított SZMSZ-t figyelmen kívül hagyta Nagy Sándor, melyet Szabó Bálint és Tápai Péter is megjegyzett.

Az ügyrendi vita tárgya az, hogy az új SZMSZ szerint a vita lezárása után egy adott témához már nem lehet hozzászólni. Ugyanakkor mivel a napirendi pont több, egymástól sarkalatosan eltérő határozatokat tartalmaz, ami miatt nem lehet egyértelműen lezárni a vitát. Ennek ellenére Nagy Sándor nem nyitja újra a vitát, sőt, az SZMSZ megsértése miatt a szó megvonásával fenyegetőzik az alpolgármester.

Szabó Sándor szünet elrendelését is javasolta, az alpolgármester ezt sem adta meg, az ötödik napirendi ponttal folytatódik a vita.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 11:30

Mihálik szerint a kormány politikája autóellenes

Mihálik Edvin zöldtanácsnok szerint nem az önkormányzat politikája autóellenes, hanem a kormányzaté. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy nincsenek parkolóhelyek, erre válaszul pedig az önkormányzat annyit tud kínálni, hogy fizetőssé teszi a parkolóhelyeket.

Bartók Csaba javaslatát, miszerint mélygarázsokat kellene építeni, támogatná ugyan, azonban ez egy komplex, körültekintést igénylő megoldást kínál szerinte. Hozzáteszi, tisztában van azzal, hogy ez épp azokat nem fogja érinteni, akinek garázsa van, ettől függetlenül az újszegediek élete nem fog gyökeresen megváltozni a rendelet hatására.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 11:16

Haág Zalán olyat kérdezett, amitől Nagy Sándor is elmélyült

Haág Zalán KDNP-s képviselő azt kérdezte Nagy Sándor alpolgármestertől, hogy jövő júliustól mennyibe fog kerülni a parkolás az Alföldi utca környékén. Nagy Sándor azóta alaposan beleásta magát a rendelet papírhalmazába, vélhetően hogy választ keressen Haág krédésére.

Haág és Német is arról beszélnek felszólalásukban, hogy a P+R parkolóknak éppen azok ingyenessége volt az előnye, hogy ne terheljék le az autóikkal a belvárost. Ez értelmét veszti ezzel a rendelettel, ráadásul több lakónak a munka után hazaérve még fizetnie is kell azért, hogy a saját lakóhelye előtt parkolnia kell.

Nagy Sándor alpolgármester szerint egyébként Győrben hasonló indokból terjesztette ki a parkolást a fideszes vezetés, mint ők.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 11:03

Binszki kijelentette: támogatja Botkát

Binszki József DK-s képviselő – vélhetően a korábbi sajtóértesülésekre reagálva – kijelentette felszólalásában, hogy teljes vállszélességgel támogatja Botka László polgármestert a szegedi DK nevében.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 11:02

Ménesi még Rókuson is fizetőssé tenné a parkolást

Ménesi Imre képviselő szerint általános probléma, hogy adott lakóövezetben a lakók nem tudnak mások miatt parkolni, ezért inkább sokan fizetőssé tennék a parkolást. Ő személy szerint ugyanakkor még a Rókus környékén sem tartaná meg az ingyenes parkolást.

Korponyai szerint bebizonyosodott, hogy Ménesi ,,nem csupán kiváló ingatlanspekuláns.” Ugyanakkor nem teljesen érti, hogy a zöldpolitikához hogy jön hozzá a parkolási díjak megemelése és a fizetős parkolás kiterjesztése. Chovanecz szerint ráadásul mindemellett folyamatosan csökkentette a parkolóhelyek számát az önkormányzat az eddigi beruházásai során.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:48

Joób Márton továbbra sem tartja jó ötletnek az új parkolási rendeletet

Ahogy Joób Márton korábban lapunknak is nyilatkozta: nem tartja jó ötletnek az új parkolási rendeletet. Ő elsősorban azt kifogásolja, hogy Újszegeden mintegy 40 utcát bevonnak a fizetős parkolási zónákra.

Joób Márton szerint ugyanis nem történt erről egyeztetés sem a lakossággal, sem a képviselőkkel, mindössze pár napja volt az embereknek megemészteniük a rendeletek. Kiemelte, hogy Odessza és környéke nem a fizetős parkolásra lett kialakítva, már csak azért sem, mert több lakónak is egynél több autója van. Szerinte úgy lenne értelme a parkolás fizetőssé tételének, hogyha P+R parkolókat alakítanának ki. Joób szerint az sem egyértelmű, hogy az új, lila zónában fogják-e tudni használni az új bérleteket – erre szóban, röviden azt a választ kapta, hogy igen, fogják tudni.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:40

Nagyon sokan szólalnak fel, vihar előtti csend a díszteremben

Szabó Bálint szerint egymástól független rendeletekről szavaz most a közgyűlés egy összevont rendeletben. Nem érti, miért kell a jövőben valakinek a saját lakása előtt fizetni a parkolásért.

Szabón kívül több kormánypárti képviselő, a városvezetésből pedig Joób Márton, Binszki József és Ménesi Imre jelentkezett be felszólalásra.

Német szerint amikor a rakpart parkolási ügye kapcsán az volt a kritika, hogy nincs hatástanulmány, ami a döntést alátámasztja – most pedig ugyanerről van szó. Német a rendelet jogszerűségét kéri számon a jegyzőasszonytól, aki igen hamar megerősítette: jogszerű.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:32

Következik a parkolási és a tömegközlekedési rendelet

Nagy Sándor alpolgármester szerint a gépjárműadó megvonása és a forgalmi viszonyok megváltozása indokolja a parkolási díjak megemelését, illetve a fizetős parkolás kiterjesztését a Torontál térig. Botka szerint a költségvetés mintegy 20%-a térül meg tömegközlekedésből, amelynek finanszírozásából szerinte az állam teljesen kivonult – ezért emelnék meg a tömegközlekedés díját. A gyermekétkeztetés díját is megemelné egyébként a városvezetés.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:29

Szabó Bálint a szentmihályi művelődési ház bezárására gyanakszik

A hármas számú napirendi pont alapján Szabó Bálint független képviselő arra gyanakszik, hogy a szentmihályi művelődési ház privatizációja, illetve megszüntetése körvonalazódik a rendelet alapján. Szerinte ebben már jó gyakorlata van az önkormányzatnak, utalva többek között a Cserepes sori piacra.

A városvezetés szerint erről nincs szó.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:16

Szabó Bálint rasszizmussal vádolja Botkát

Szabó attól fél, hogy Botka is idegengyűlölő és ezért nem határolódik el Tóth Péter kijelentéseitől. Kiemelte, hogy a Szegedi Tükör nevű önkormányzati kiadvány azt kifogásolta Ruzsa Rolandban, hogy Békés megyéből költözött Kiskundorozsmára folytatni az életét, miközben többek között Garai Szakács László és Mihálik Edvin és máshonnan érkeztek.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:12

Továbbra is a parkolás és Tóth Péter a téma

Haág Zalán Tóth Péter másfél millió forintos fizetésével kezdené a spórolást a költségvetésben, nem pedig azzal, hogy brutálisan megdrágítaná a parkolást.

Botka már sokadjára hangszóró kisorsolását ígéri a helyes megfejtők között, akik értik, milyen rendeletet miért hoztak meg. Kiemelte, hogy a parkolás díját utoljára 2013-ban, a tömegközlekedés díját 2015-ben határozták meg.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 10:01

A helyi ellenzék alaposan támadja a városvezetést

Német Ferenc szerint Botkáék élesen kritizálják a kormány gazdaságpolitikáját, miközben azt is kritizálják, ha a város nem kap ugyanabból a kormányzati támogatásból. Konkrétan Német arra gondolt, hogy amíg a lakosság számára ársapkát biztosítanak az energiaszektorban ,addig az önkormányzatok már nem részesülnek ebben. Német szerint el kellene dönteni, hogy a magyar emberek oldalán állnak-e.

Botka erre annyit reagált: ,,mindenkinek annyi a világ, amennyit lát belőle”. Chovanecz Kata szerint nem méltó Botka tisztségéhez ez a fajta megnyilatkozás, hozzátéve, hogy a fejlesztések nagyrésze meghívásos pályázatok alapján kerül kivitelezőhöz és közbeszerzőhöz. Azt is megkérdezte, miért nem lehetne többek közt óvodai klímára költeni a pénzt.

Szabó Bálint arra a kérdésre keresi a választ, hogy megvonja-e Tóth Péter tisztségeit a polgármester.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:49

A költségvetés módosításáról folyik a vita

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester ismertette, miért indokolt a költségvetés módosítása. Kovács nem egészen fejtette ki a város kontextusában, hogy miért van szükség a módosításra, röviden arról van szó, hogy az infláció miatt többet akar takarékoskodni a város.

Szabó Bálint meglovagolva a “takarékos” fogalmat kiemeli, hogy negyed millió forintot szánnak az önkormányzati kiadványra és 30 milliót a napvitorlára. Illetve a parkolásra is továbbra is sok pénzt fordítana a város.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:44

Elfogadták a napirendet

Szabó Bálint és Haág Zalán is le akarta vetetni a napirendről az új parkolási rendeletet. Szabó szerint ez ebben a formában nem megvitatható rendelet, Haág szerint pedig semmilyen hatástanulmány nem támasztja alá a határozat szükségességét.

11 igen és 18 nem arányban végül elutasításra került a módosító javaslat, vagyis az eredeti formában fognak szavazni róla. Korábban Joób Márton képviselő arról beszélt lapunknak, hogy ebben a formában nem tartja jó ötletnek az új parkolási rendeletet.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:41

Tápai Péter azt kéri Botkától, vonja meg Tóth Péter tisztségeit

Tápai Péter frakcióvezető arról beszélt, hogy még az önkormányzati kiadvány sem volt hajlandó elhatárolódni Tóth Péter Facebook-kommentjeitől, melyet a helyi ellenzék vállalhatatlannak nevezett. Tápai ezért azt kérte Botkától, vonja meg Tóth Péter tisztségeit.

Botka szerint Tápainak ,,nem sikerült” felkészülnie a hétvégén.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:34

Fodor Antal szerint a dorozsmaiak nem is fideszesek, Mihálik tovább zöldítene

A képviselő szerint a számok azt bizonyítják, hogy a dorozsmai szavazőkörökben nagyobb százalékban szavaztak a városvezetés jelöltjére, mint a KDNP jelöltjére. Hozzátette, a kampány ideje ugyanakkor lejárt, és gratulált Ruzsa Rolandnak.

Mihálik Edvin zöldtanácsnok arról beszél, hogy nagyon örül a Lapos Beach újranyitásának. Arról is beszélt, hogy sikeres volt a Napvitorla konzultációja, és a többség – szerinte – támogatja azt. Kiemelte, hogy az elmúlt napok kánikulája és a szegediek véleménye is azt mutatja, hogy több napvitorlára van szükség

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:28

Ruzsa Roland letette az esküt

Kiskundorozsma KDNP-s önkormányzati képviselője, Ruzsa Roland letette képviselői esküjét. Napirend előtti felszólalásában azt ígérte, hogy a kampány hasonló lelkesedéssel folytatja a megkezdett munkát a kiskundorozsmaiak javára.

Hozzátette: nem akar a politikai dilettantizmusba beleállni.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:22

Még mindig nem kezdődött el az ügyrend

A pedagógus életműdíjak átadását egy rövid fogadás követi, ami perceken belül véget ér. Ezután már tényleg nekilátnak a képviselők a munkának.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:19

A Szeged Televízió hírigazgatója is megjelent

Szokatlanul sokan megjelentek a városháza dísztermében ma reggel a pedagógusok életműdíjak átadása miatt – leginkább a díjazottak kollégái és a műsort előadó gyerekek felkészítő tanárai. De megjelent, és be is ült a sajtósok közé Balogh Judit, az önkormányzati Szeged Televízió hírigazgatója is – ami igen ritka.

Fontos megjegyezni, hogy az önkormányzati kiadvány munkatársai a televíziós közvetítések előtt egy rövid bejelentkezéssel ismertetik a közgyűlés tartalmát, míg Garai Szakács László főszerkesztő páholyból tudósít percről percre, a többi sajtómunkatárstól elkülönülve.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:13

Ruzsa Roland az első közgyűlésén van

A mai napon már Ruzsa Roland is megjelent, a közgyűlés előtt a városháza bejáratánál fotózkodott az erről a pozíciójáról leköszönő Mihálffy Bélával.

Ruzsa Rolandot nyolc napja választották meg Kiskundorozsma önkormányzati képviselőjének. Az időközi választásra azért volt szükség, mert az előző képviselő, Mihálffy Béla bejutott a Parlamentbe. A Fidesz-KDNP tehát nem veszített képviselőt.

Tegnap ugyanakkor Újszentivánon elvesztették az időközi önkormányzati választásokat a kormánypártok.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:06

Pedagógus életműdíjakat adnak át, műsor van

Az Arany János Általános Iskola tanulói verses-zenés előadással készültek a mai közgyűlésre, melyet a Pedagógus Életműdíjak átadása követ majd. Ezután következnek majd hagyományosan a napirend előtti felszólalások.

A pedagógusokat hagyományosan mindig a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen adják át, így ez azt is jelenti, hogy őszig egészen biztosan nem döntenek a város ügyeiről.

szerző: Zádori Bencejúlius 4. - 09:02

Miről is fog szólni a mai közgyűlés?

A mai közgyűlést több furcsaság is megelőzte: a két neuralgikus pontja a mai vitának a parkolás teljes átszabása. Amellett, hogy drágább lesz, egy újabb zónával bővül, ami az újszegedi Torontál térig terjed ki. A másik neuralgikus pont pedig az óvodai csoportok bővíthetőségéről szól, ami miatt a helyi ellenzék korábban felvetette, hogy mégis sor kerülhet óvodák bezárására.

Újszegedig terjedhet ki a fizetős parkolás és óvodai csoportok is bővíthetővé válnak, ha a közgyűlés ma elfogadja ezt. Kövesse velünk a közgyűlést élőben!

Előző sztori

Bodó Imre lett Újszentiván polgármestere

Következő sztori

Miről is fog szólni a mai közgyűlés?