Közélet

Hegedűs Zsuzsa megbocsátott, okafogyottnak nevezte lemondását, de nem vonja vissza

Hegedűs Zsuzsa megbocsátott, okafogyottnak nevezte lemondását, de nem vonja vissza

2022. július 29., péntek
Hegedűs Zsuzsa megbocsátott, okafogyottnak nevezte lemondását, de nem vonja vissza

,,Büszke vagyok rád" - ezt üzente többek között a lemondott miniszterelnöki megbízott, miután Orbán Viktor miniszterelnök "elhatárolódott" a Tusnádfürdőn mondott beszédétől.

A hét egyik leghangosabb híre volt, hogy a szociológus végzettségű Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott nyílt levélben mondott le tisztségéről arra hivatkozva, hogy elfogadhatatlannak tartja a miniszterelnök szavait a "kevert fajról". Orbán válaszlevelében elfogadta Hegedűs lemondását, ugyanakkor a rasszizmust "ab ovo" kizárta.

Bár az egykori megbízottnak a tusványosi beszéden túl is számos évek óta fennálló nézeteltérése van Orbánnal a levele alapján, most úgy tűnik: mégis megbocsát, sőt, örül a kormányfőnek.

Orbán ugyanis tegnap találkozott az osztrák kancellárral, ennek apropóján pedig a következő szavakkal tisztázta magát:

„Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett”.

Az érvek meggyőzték Hegedüst, aki újabb nyílt levélben úgy ír: ,,20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol."

Olyannyira értékeli Hegedüs a lépést, hogy még lemondását is ,,okafogyottnak" nevezi.

Hozzáteszi, a legnagyobb örömére az szolgál, hogy kimondhatja: ,,büszke vagyok rád."

Frissítés: A legutóbbi levél kapcsán megkereste a Telex a politikust, hogy a történtek után végülis marad-e megbízott. Hegedüs azt válaszolta: nem.

„A levél nem azt jelenti, hogy visszavonom a lemondásomat vagy hogy visszalépek. Csak miután én is nyilvánosan kritizáltam meg őt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerjem el azt is, hogy képes volt meglépni azt, amit meg kellett azok után, amit írtam neki és aminek ilyen visszhangja lett”. - válaszolta a lapnak Hegedüs. Hozzátette: a munkaviszonya szinte biztos nem is fog már változni ettől függetlenül sem, mivel elmondása szerint már keresték a titkárságvezetőjét, hogy ki kell pakolniuk az irodából.

Hegedüs azt is hozzátette: nem hiszi, hogy Orbán reagálni fog az újabb levélre.

(via Mandiner)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.