Gazdaság

Elképesztő mértékben drágul az élelmiszer

Elképesztő mértékben drágul az élelmiszer

2022. július 6., szerda
Elképesztő mértékben drágul az élelmiszer

A G7 legfrissebb mérései szerint csaknem 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek egy évvel ezelőtthöz képest, de van ahol, már egy hónaphoz képest is ekkora a drágulás mértéke.

A portál összesen 42 terméket vizsgált, a legnagyobb üzletláncok viszontagságában. Általában a drágulás mértéke mindenhol ugyanakkora szokott lenni, a legutóbbi, június 30-i mérésük azonban eltérő volt az eddigiekhez képest.

A 42 vizsgált termék átlagosan mintegy 29,4 százalékkal drágább, mint egy éve.

Ugyanakkor a pékáruknál például két olyan üzletlánc is volt, ahol drasztikus, 26–30 százalékos áremelést tapasztaltak, és nem is az egy évvel ezelőtti, hanem a május végi árakhoz képest.

A portál mérése szerint ha minden terméket ott vásárolnánk, ahol a legolcsóbb, 9 százalékkal olcsóbban vásárolnánk - ez persze nem túl életszerű.

Dübörög a forintromlás

Magát a mérést egyébként nem nevezi hivatalosnak a G7, sőt, szubjektívnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nagyjából egy hónappal ezelőtt több mint 10 százalékos inflációt mért, ami a G7 adataihoz képest valamivel enyhébb. A MAgyar Nemzeti Bank (NMB) a múlt héten a betéti és a jegybank alapkamat mértékét is kiegyenlítette, remélve, hogy a befektetőt számára kiszámíthatóbb lesz a forint-árfolyam környezete.

Ez egy rövid ideig ki is tartott, ma azonban órákig úgy tűnt, megállíthatatlan romlásnak indult a forint, a kora délutáni órákban már 416 forintnál is többe került egy euró.

Most, kora estére azonban sikerült visszatornászni 412 forint alá.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.