Elképesztő mértékben drágul az élelmiszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A G7 legfrissebb mérései szerint csaknem 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek egy évvel ezelőtthöz képest, de van ahol, már egy hónaphoz képest is ekkora a drágulás mértéke.

A portál összesen 42 terméket vizsgált, a legnagyobb üzletláncok viszontagságában. Általában a drágulás mértéke mindenhol ugyanakkora szokott lenni, a legutóbbi, június 30-i mérésük azonban eltérő volt az eddigiekhez képest.

A 42 vizsgált termék átlagosan mintegy 29,4 százalékkal drágább, mint egy éve.

Ugyanakkor a pékáruknál például két olyan üzletlánc is volt, ahol drasztikus, 26–30 százalékos áremelést tapasztaltak, és nem is az egy évvel ezelőtti, hanem a május végi árakhoz képest.

A portál mérése szerint ha minden terméket ott vásárolnánk, ahol a legolcsóbb, 9 százalékkal olcsóbban vásárolnánk – ez persze nem túl életszerű.

Dübörög a forintromlás

Magát a mérést egyébként nem nevezi hivatalosnak a G7, sőt, szubjektívnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nagyjából egy hónappal ezelőtt több mint 10 százalékos inflációt mért, ami a G7 adataihoz képest valamivel enyhébb. A MAgyar Nemzeti Bank (NMB) a múlt héten a betéti és a jegybank alapkamat mértékét is kiegyenlítette, remélve, hogy a befektetőt számára kiszámíthatóbb lesz a forint-árfolyam környezete.

Ez egy rövid ideig ki is tartott, ma azonban órákig úgy tűnt, megállíthatatlan romlásnak indult a forint, a kora délutáni órákban már 416 forintnál is többe került egy euró.

Most, kora estére azonban sikerült visszatornászni 412 forint alá.

(via Index)

Előző sztori

Pádár Niklolett a felnőtt vb után a junior Eb-n is remekel

Következő sztori

Megrendezett lehetett az elégetett erdélyi levélszavazatok sztorija