Brutális infláció: akár további 40 százalékkal drágulhat a kenyér ára

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés következtében akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége számításai szerint. Nagy István agrárminiszter úgy látja, csak a háború vége hozhat árcsökkenést.

A költségnövekedés, az aszály és a gyenge termés komoly nehézségeket vetít előre a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint:

Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszer áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára” 

– mondta az ATV Híradójának Máhr András, a Mosz főtitkárhelyettese.

Máhr András úgy látja, hogy veszélyben van az állattenyésztők nyeresége is. A kényszerű vágások pedig további hús-áremelkedésekhez vezethetnek.

Soha nem látott aszály

Nagy István agrárminiszter az Inforádió Aréna című műsorában többek között arról beszélt, hogy az aszálykár mértéke mindennap növekszik.

Most 690 ezer hektárnál tartunk. Borzasztó. Soha ilyen mértékű nem volt.”

jegyezte meg Nagy István.

A tárcavezető azt mondta, az elmúlt 10 éves aszálykár összességének is a duplája az idei érték. Ráadásul az is újdonság, hogy az aszály bizonyos területeken teljesen lenullázta a termést, lehetetlenné tette az aratást. Ilyen még sosem volt, a vízhiány eddig inkább csak terméscsökkenést eredményezett.

A miniszter az élelmiszerárakról azt mondta, rengeteg tényező hajtja felfelé őket, de csökkenést leginkább a háború vége hozhatna.

Azt azonban ezzel együtt sem gondolja, hogy egy békekötés után ugyanoda tudnának visszatérni az élelmiszerárak, ahonnan elindultak a háború előtt.

A teljes interjút itt tudja megnézni:

Előző sztori

Ismét tüntetők sétáltak Szegeden

Következő sztori

A Cserepes sor valakinek nagyon “a bögyében van” a torony alatt