Hírzóna

Bemutatókkal zárultak a robotika táborok

Bemutatókkal zárultak a robotika táborok

2022. július 16., szombat
Bemutatókkal zárultak a robotika táborok

A kamara feladatai között kiemelt helyen szerepel a pályaorientáció – emelte ki Horváth Gábor, a CSMKIK képzési vezetője. A gazdasági önkormányzat nagy hangsúlyt fektet azokra a szakmákra, amelyek az Ipar 4.0 által alkalmazott modern ipari eszközök alkalmazását segítik. Ezek között szerepelnek a robotizációval és automatizációval foglalkozó szakképesítések is. Szerinte már a legfiatalabbaknál érdemes megkezdeni ezeknek a szakmáknak a bemutatását. Ezt segítette a tavasszal életre hívott kamarai robotika szakkör is, melyhez robotika sarkot hoztak létre a kamarai székházban Szegeden. A szakkörök ősztől folytatódnak majd – tette hozzá.

A kamara két turnusban tartott tábort az elmúlt hetekben. A diákok a kamarai székházban kialakított robotika sarokban fejleszthették tudásukat, emellett pedig üzemlátogatásokon vettek részt például a General Electricnél, a Florin Zrt-nél. A gyerekeknek kirándulásokat is szerveztek: ellátogattak a Kecskeméti Rajzfilm Stúdióba, sőt a budapesti Csodák Palotájába is.

A táborokat záró bemutató programon, a második héten a felsősök által elkészített munkadarabokat mutattak be. Az eseményen a résztvevők szülei mellett a Szent-Györgyi Albert Agórában zajló robotika tábor résztvevői is ott voltak. Nekik a gazdasági önkormányzat táborozói mellett a WRO Nemzeti Döntőjén sikeresen szereplő megyei csapatok is prezentációt tartottak. A táborozók és a versenyzők magasszintű előadáson mutatták meg, hogy az általuk készített robotok milyen problémára nyújthatnak megoldást.

A WRO bajnokai

A táborban készült robotkarok mellett megismerhették azt a robotot is, mellyel az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Robotlányok nevű csapata első helyezést ért el a Future innovators elementary kategóriában aWRO Nemzeti Döntőjén, így ők az Európa bajnokságon mérhetik össze tudásukat más országok versenyzőivel. A robotot beteg gyerekek szórakoztatására építették, tud táncolni és simogatásra felnyitja a hasát. Ezt az alaprobotot fejlesztették egy olyan géppé, amely alkalmas arra, hogy a romok alatt rekedt emberek közelébe jusson.

Az iskola másik együttese, a Bohócdoktorok harmadik lett. A Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kermitek elnevezésű csapata is örülhetett a döntőn, mivel második helyen zártak. Az esemény elején mindhárom gárda bemutatta versenyrobotjait. Horváth Gábor elmondta, hogy a kamara az elmúlt években is támogatta a versenyen induló iskolákat, Zákányszékre versenyasztal, más intézményekbe pedig Lego-robotépítő szettek, szenzorok és készletek kerültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.