Közösség

Bármikor jöhet az online oktatás újra: most az energiaválság miatt!

Bármikor jöhet az online oktatás újra: most az energiaválság miatt!

2022. július 30., szombat
Bármikor jöhet az online oktatás újra: most az energiaválság miatt!

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – olvasható a tanévkezdésről szóló rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken késő este, és vette észre az Index.

Ahhoz, hogy a tanév sikeres legyen, és végig tudják tartani a jelenléti oktatást, több feltételnek is teljesülnie kell. A lap összegyűjtötte, mi lehet az, ami mégis távoktatásra késztetné a pedagógusokat. Ezek:

  • a koronavírus
  • az energiaellátás nehézségei
  • és akár a pedagógushiány

is.

Folyamatosan csökken a Gazprom Európába irányuló gázszállítása, ami miatt

az EU is elfogadott egy veszélyhelyzeti tervet.

Aterv szerintellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de a tagállamok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15 százalékos csökkentést írt elő.

Ami az iskolákat illeti, a Belügyminisztérium levele szerint„haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével”.

A levél tanúsága szerint tehát a kormány attól tarthat, hogy nem elképzelhetetlen, hogy nem tudják majd fenntartani az intézmények energiaellátásának zökkenőmentes biztosítását.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány segíteni fog kazánok vásárlásában, de ez szerinte csak a kisebb létszámú, 4-5 osztályos iksolkák esetében lesz működéképes megoldás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.