Bármikor jöhet az online oktatás újra: most az energiaválság miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bármikor elrendelhetnek online oktatást a következő tanévben, amennyiben „elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”.

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – olvasható a tanévkezdésről szóló rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken késő este, és vette észre az Index.

Ahhoz, hogy a tanév sikeres legyen, és végig tudják tartani a jelenléti oktatást, több feltételnek is teljesülnie kell. A lap összegyűjtötte, mi lehet az, ami mégis távoktatásra késztetné a pedagógusokat. Ezek:

  • a koronavírus
  • az energiaellátás nehézségei
  • és akár a pedagógushiány

is.

Folyamatosan csökken a Gazprom Európába irányuló gázszállítása, ami miatt

az EU is elfogadott egy veszélyhelyzeti tervet

A terv szerint ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de a tagállamok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15 százalékos csökkentést írt elő.

Ami az iskolákat illeti, a Belügyminisztérium levele szerint  „haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével”.

A levél tanúsága szerint tehát a kormány attól tarthat, hogy nem elképzelhetetlen, hogy nem tudják majd fenntartani az intézmények energiaellátásának zökkenőmentes biztosítását.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány segíteni fog kazánok vásárlásában, de ez szerinte csak a kisebb létszámú, 4-5 osztályos iksolkák esetében lesz működéképes megoldás.

Előző sztori

Máris megjelent a módosított benzinárstop a Magyar Közlönyben: céges autókkal teljes áron lehet tankolni

Következő sztori

Ellenzéki reakciók az üzemanyagárstoppal kapcsolatos kormánydöntésre