Bakondi szerint bonyolultabbá vált a határőrizet

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György elmondta: idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon, és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt.

A migrációs nyomás jelentős növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak – ismertette a főtanácsadó.

Azt mondta: az előrejelzések alapján egy tartós tendenciáról van szó, ezért egy hosszú távú, stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadász ezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit  – ismertette Bakondi György.

Száznál is többen jöttek
A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint az ásotthalmi mezőőrséggel együttműködve négy csoportban 135 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében csütörtökre virradó éjszaka – közölte a rendőrség a honlapján. Az Ásotthalom és Röszke külterületén föltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során szír, tunéziai, líbiai, nepáli, afgán, török és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat. A határsértőkkel szemben a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Előző sztori

Mihálffy Béla: elítélem az erőszak minden formáját

Következő sztori

A Jobbikot megdöbbentette és elítéli a szegedi Fidesz iroda elleni támadást