Illegális bevándorlás

Bakondi szerint bonyolultabbá vált a határőrizet

Bakondi szerint bonyolultabbá vált a határőrizet

2022. július 28., csütörtök
Bakondi szerint bonyolultabbá vált a határőrizet

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet - emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György elmondta: idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon, és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt.

A migrációs nyomás jelentős növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak - ismertette a főtanácsadó.

Azt mondta: az előrejelzések alapján egy tartós tendenciáról van szó, ezért egy hosszú távú, stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadász ezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit- ismertette Bakondi György.

Száznál is többen jöttek
A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint az ásotthalmi mezőőrséggel együttműködve négy csoportban 135 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében csütörtökre virradó éjszaka - közölte a rendőrség a honlapján. Az Ásotthalom és Röszke külterületén föltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során szír, tunéziai, líbiai, nepáli, afgán, török és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat. A határsértőkkel szemben a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.