Krimi

Áfacsalás miatt letartóztatták Zákányszék alpolgármesterét

Áfacsalás miatt letartóztatták Zákányszék alpolgármesterét

2022. július 11., hétfő
Áfacsalás miatt letartóztatták Zákányszék alpolgármesterét

Az alpolgármester zöldségesbolt-hálózatot is működtető kereskedelmi vállalkozása három év alatt 100 millió kárt okozhatott a költségvetésnek. Nemcsak az alpolgármestert, hanem egyik alvállalkozóját is letartóztatták.

A százmilliós költségvetési csalással gyanúsított vállalkozókat, már egy hete letartóztatták, erről azügyészség közleménytis adott ki. Az csak a napokban derült ki, hogy a Csongrád-Csanád megyei Zákányszék független alpolgármestere az egyik letartóztatott vállalkozó, a másik pedig az egyik alvállalkozója. A település polgármestere, Matuszka Antal a Délmagyarnak azt válaszolta, fogalmuk sem volt arról, hogy az alpolgármester nem mindig jár tisztességes úton, semmi előjele nem volt a történteknek.

Most viszont aggódnak, mert a településen legalább 50 embernek adott munkát a Zabosfai zöldséges.

Hogy velük mi lesz, egyelőre nem tudni, de a falu igyekszik mindenben segíteni a bajba jutottakat, igaz egyelőre még nem különítettek el erre pénzt.

A Zabosfa márkanévvel ismertté vált, franchise rendszerben működő üzletek egyre szaporodtak a tíz éve elsősorban zöldség-gyümölcs nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó cég körében, már vagy féltucatnyi is működik a térségben, Szegeden a Dugonics téren is van egy boltjuk. Intenzív marketinggel ismertették a márkát, Zákányszéken még Zabosfai Ízőrzők névvel civil szervezetük is alakult, a hagyományos gasztronómiára építő közösség nyári táborokat is szervez néhány éve, néhány napja közölték, hogy ez is elmarad. Közel hatvan alkalmazottal dolgoztak, de több tucat termelőt is érint most a leállás, és a boltok bezárása, ami a térségben jelentősnek számít.

Az ügyészség szerint a zöldség-gyümölcs kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője 2018-tól papíron számos alvállalkozót vett igénybe az értékesített termékeik csomagolására.

Ezek közül többen sosem végeztek a cégnek munkát.

Az alvállalkozó cégek sem a kiállított számlák áfatartalmát, sem a munkavállalók utáni járulékokat nem fizették meg, a dolgozókat pedig sokszor be sem jelentették.

A zöldség- és gyümölcsértékesítő cég az alvállalkozói számlákat befogadta, és az áfát levonta, amellyel 2018 júliusa és 2021 decembere között 111 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az ügyben minősített költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.