Közélet

A Mol szerint van elég üzemanyag a következő hónapokra - még!

A Mol szerint van elég üzemanyag a következő hónapokra - még!

2022. július 10., vasárnap
A Mol szerint van elég üzemanyag a következő hónapokra - még!

Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója a Portfoliónakadott interjújában arról beszélt: nagyon érzékeny az üzemanyag helyzete a magyar piacon.

Bár pillanatnyilag van üzemanyag, az ársapka miatt a hazai import nagyrésze kiesett, mivel nem akarnak az itteni áron értékesíteni - mondta a lapnak az ügyvezető.

Mint mondta, a nyár mindig egy nagyobb felfutási időszakot jelent a vakáció miatt, az orosz kőolajembargó miatt pedig Európában nem zárható ki az időszakos áruhiány. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a schwechati finomító karbantartási újraindulása várhatóan több hónapot csúszik, ezért a Mol úgy számol, hogy az OMV időszakosan nem lesz képes annyi terméket importálni, mint korábban.

De ezen túl is kiesések lehetnek a finomítók kötelező karbantartása, és időszakos leállása miatt.

Pozsonyban július 20-ig tart a finomítói leállás, a Dunai Finomító pedig augusztusban és októberben nagyjából egy-egy hónapra áll le részlegesen.

Ratatics azonban megnyugtatott mindenkit: a Mol megfelelő mennyiségű tartalékkal rendelkezik, ha valamiért minden forrás megszűnne, akkor is több hónapra elegendő tartaléka van Magyarországnak.

Az ügyvezető megjegyezte: az ársapka torzítja a piacot, márpedig a külföldi befektetőkre, és így az importra szüksége van a magyar piacnak - ezt a kormánynak is jelezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.