Közélet

Újszentiván készen áll az új határvédelmi testület támogatására

Újszentiván készen áll az új határvédelmi testület támogatására

2022. június 30., csütörtök
Újszentiván készen áll az új határvédelmi testület támogatására

Szeptemberre új, csak a határvédelemmel foglalkozó egységet hoznak létre a rendőrségen, derült ki az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Az új testület létrehozását a súlyosbodó migrációs, valamint a háborús helyzet indokolja. A déli határainkon szolgáló katonákra és rendőrökre eredeti feladatkörükben van nagy szükség.

Újszentiván életében a határ közelsége miatt mindig fontos szerepet játszott a határ őrizete. Korábban a település laktanyájában lokátoros dandár működött, ami a magyar légtérvédelem fontos láncszeme volt. A laktanya helyszíne mind infrastruktúráját, mind szakember-állományát, mind pedig a helyiek sok évtizedes tapasztalatát tekintve hatékonyan lenne képes az új, határvédelmi testület munkáját hosszú távon is segíteni - állítja Ulbert Mónika, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul a vasárnapi időközi polgármester választáson.

Ulbert Mónika

- Amennyiben Újszentiván lakói bizalmat szavaznak személyemnek és csapatomnak, polgármesterként igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy a határvédelmi munkában érintett, illetve részt vevő, kisebb települések a lakosokat érintő többlet-kockázat és az infrastruktúrára nehezedő többletfeladatok okán kiemeltjogosultságokhoz juthassanak - mondta lapunknak Ulbert Mónika.

Hozzátette, hogy éppen ezért tervezi egy javaslat összeállítását a törvényhozás számára, hogy Újszentiván a többi, jelen határvédelmi többletfeladatokban érintett, határmenti kistelepüléssel együtt „Határvédő Település“ címet – és lehetőség szerint indokolt többletforrásokat is kaphasson a jövőben. 

A HATÁRŐR MÚLT „KÖTELEZ”

Életem legmeghatározóbb és legkedvesebb munkahelyének a volt határőrséget tartom. A szervezetnél jogtanácsosként és a több mint nyolcezer főt tömörítő Határőr Szakszervezet alapítójaként, tisztségviselőjeként tevékenykedtem. A testület 2007-es megszűnése óta folyamatosan tartom a kapcsolatot volt kollégáimmal, akik közül sokan Újszentivánon és a környező településen élnek ma is - mesélte Ulbert Mónika.

A polgármesterjelölt azt is elmondta, hogy azt az újszentvániak áldozatos munkáját Ajbej Tristan, a Külügyminisztérium államtitkára a településünkön tartott, vasárnapi előadásában is méltatta, és megköszönte az itt élők közreműködését és az aktív együttműködést a határvédelemben. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.