Újszentiván készen áll az új határvédelmi testület támogatására

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptemberre új, csak a határvédelemmel foglalkozó egységet hoznak létre a rendőrségen, derült ki az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Az új testület létrehozását a súlyosbodó migrációs, valamint a háborús helyzet indokolja. A déli határainkon szolgáló katonákra és rendőrökre eredeti feladatkörükben van nagy szükség.

Újszentiván életében a határ közelsége miatt mindig fontos szerepet játszott a határ őrizete. Korábban a település laktanyájában lokátoros dandár működött, ami a magyar légtérvédelem fontos láncszeme volt. A laktanya helyszíne mind infrastruktúráját, mind szakember-állományát, mind pedig a helyiek sok évtizedes tapasztalatát tekintve hatékonyan lenne képes az új, határvédelmi testület munkáját hosszú távon is segíteni – állítja Ulbert Mónika, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul a vasárnapi időközi polgármester választáson.

Ulbert Mónika

– Amennyiben Újszentiván lakói bizalmat szavaznak személyemnek és csapatomnak, polgármesterként igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy a határvédelmi munkában érintett, illetve részt vevő, kisebb települések a lakosokat érintő többlet-kockázat és az infrastruktúrára nehezedő többletfeladatok okán kiemelt jogosultságokhoz juthassanak – mondta lapunknak Ulbert Mónika.

Hozzátette, hogy éppen ezért tervezi egy javaslat összeállítását a törvényhozás számára, hogy Újszentiván a többi, jelen határvédelmi többletfeladatokban érintett, határmenti kistelepüléssel együtt „Határvédő Település“ címet – és lehetőség szerint indokolt többletforrásokat is kaphasson a jövőben. 

A HATÁRŐR MÚLT „KÖTELEZ”

Életem legmeghatározóbb és legkedvesebb munkahelyének a volt határőrséget tartom. A szervezetnél jogtanácsosként és a több mint nyolcezer főt tömörítő Határőr Szakszervezet alapítójaként, tisztségviselőjeként tevékenykedtem. A testület 2007-es megszűnése óta folyamatosan tartom a kapcsolatot volt kollégáimmal, akik közül sokan Újszentivánon és a környező településen élnek ma is – mesélte Ulbert Mónika.

A polgármesterjelölt azt is elmondta, hogy azt az újszentvániak áldozatos munkáját Ajbej Tristan, a Külügyminisztérium államtitkára a településünkön tartott, vasárnapi előadásában is méltatta, és megköszönte az itt élők közreműködését és az aktív együttműködést a határvédelemben. 

Videó!
Előző sztori

Trónok harcát idéző előzetes jelent meg az Aranybulla filmről

Következő sztori

Meghosszabbítják a vörös kódot, akkora a hőség Magyarországon