Krimi

Több mint ötvenen meghaltak egy katolikus templom elleni terrortámadásban

Több mint ötvenen meghaltak egy katolikus templom elleni terrortámadásban

2022. június 6., hétfő
Több mint ötvenen meghaltak egy katolikus templom elleni terrortámadásban

A támadók az Ondo állambeli Owo városának Szent Ferenc katolikus templomát vették célba, amikor a hívők pünkösd vasárnapján összegyűltek – mondta Ogunmolasuyi Oluwole törvényhozó.

A halottak között sok gyermek is volt. Az elöljáró papot is elrabolták – tette hozzá AdelegbeTimileyin, Owo körzet képviselője a nigériai törvényhozás alsóházában. Úgy tudja, hogy legalább ötven embert megöltek, bár mások szerint sokkal többet.

A támadás helyszínén készült videókon a templom hívői vértócsákban feküdtek, miközben a körülöttük lévő emberek jajveszékeltek. Muhammadu Buhari nigériai elnök egy közleményben azt írta: „Bármi történjék is, ez az ország soha nem fog engedni a gonosznak és a gyarló embereknek, a sötétség soha nem fogja legyőzni a fényt. Nigéria végül győzni fog”. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki állt az egyház elleni támadás mögött.

Míg Nigéria nagy része biztonsági problémákkal küzd, Ondo állam Nigéria egyik legbékésebb tagállamaként ismert. A térségben azonban a farmerek és a pásztorok közötti erőszakos konfliktus egyre inkább elharapódzik. A nigériai biztonsági erők nem válaszoltak azonnal arra a kérdésre, hogy miképpen történt a támadás, vagy hogy vannak-e nyomok a gyanúsítottakról. Owo mintegy 345 kilométerre keletre fekszik az ország legnagyobb városától Lagostól.

Szijjártó Péter: elítéljük Xavéri Szent Ferenc templomban történt támadást

Magyarország elítéli a nigériai Owo városában történt terrortámadást és 10 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a tragédiában érintett katolikus közösség mielőbbi talpra állásához - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: pünkösdhétfőn sajnos újra megállapítható, hogy "a mai napig a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, aminek borzalmas példája a nigériai Owo városában elkövetett terrortámadás", amelyben vasárnap legalább 50, pünkösdöt ünneplő katolikus hívet gyilkoltak meg.

Hozzátette: Magyarországnak, mint egy ezer éve keresztény országnak, erkölcsi kötelessége ilyenkor fellépni, és bár a megtörtént borzalmakat nem teszi semmissé, de egy rendkívüli gyorssegéllyel igyekszik hozzájárulni a tragédiában érintett közösség mielőbbi talpra állásához.

A miniszter tudatta: a Hungary Helps programban Magyarország azonnali, 10 millió forintos felajánlást küld a Ondói Római Katolikus Egyházmegyének, amelyet a kenyérkereső nélkül maradt családtagok, árvák ellátására és kórházi kezelésekre fordítanak majd.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország a legmélyebben elítéli Xavéri Szent Ferenc templomban történt támadást, amely ismét bebizonyította, hogy mára a keresztény közösségek váltak a terrorszervezetek kiemelt célpontjává.

Úgy fogalmazott:

Imáink ma a gyászoló családokkal vannak.

Forrás: kronikaonline.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.