KÉPGALÉRIA!

Szent Iván éji tűz Klebelsberg-telepen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vidám, játékos, kreatív, kikapcsolódást garantáló, tüzes programok sokaságával várta az érdeklődőket a Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár Szent Iván napjának alkalmából.

Pénteken kora délutántól sötétedésig várták programokkal az érdeklődőket a Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtárban Szent Iván napi vigasságon. A naphoz és az éjszakájához számos népi hiedelem kapcsolódik, ezeket elevenítették fel Klebelsberg-telepen.

Sándor Judit képgalériája:

Június 21-ére esik a nyári napforduló, ezen a napon a legrövidebb az éjszaka, a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. Hazánkban a XVI. századtól biztosan, de valószínűleg már korábban is örömtüzeket gyújtottak ezen az ünnepen. A magyar régiségben a június hónapot Szent Iván havának nevezték. Szent Iván hava (Nyárelő, Napisten hava) Junónak, a Holdistennőnek a hónapja, aki a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget.

Előző sztori

Személyes történetekkel dúsított, átfogó kötetet adtak ki a szegedi 46-os gyalogezredről

Következő sztori

Befejeződött a tavaszi érettségi időszak