Szórakozás

Szent Iván éji tűz Klebelsberg-telepen

Szent Iván éji tűz Klebelsberg-telepen

2022. június 25., szombat
Szent Iván éji tűz Klebelsberg-telepen

Pénteken kora délutántól sötétedésig várták programokkal az érdeklődőket a Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtárban Szent Iván napi vigasságon. A naphoz és az éjszakájához számos népi hiedelem kapcsolódik, ezeket elevenítették fel Klebelsberg-telepen.

Sándor Judit képgalériája:

Június 21-ére esik a nyári napforduló, ezen a napon a legrövidebb az éjszaka, a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. Hazánkban a XVI. századtól biztosan, de valószínűleg már korábban is örömtüzeket gyújtottak ezen az ünnepen. A magyar régiségben a június hónapot Szent Iván havának nevezték. Szent Iván hava (Nyárelő, Napisten hava) Junónak, a Holdistennőnek a hónapja, aki a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.