Hírzóna

Rossz hír a Szegedre ingázóknak: újabb termékek áthozatalát tiltották be a szerb határon

Rossz hír a Szegedre ingázóknak: újabb termékek áthozatalát tiltották be a szerb határon

2022. június 8., szerda
Rossz hír a Szegedre ingázóknak: újabb termékek áthozatalát tiltották be a szerb határon

Egy Vajdaságból Szegedre ingázók Facebook-csoportjában bukkantunk az esetre – amit később többen is megerősítettek–, hogy Szerbiából Magyarországra nem vihetnek át étolajat, és cukorból is csak három kilót szabad szállítani személyenként.

A korlátozás az összes szerb-magyar határátkelőre érvényes, és a vámosok ezt szigorúan ellenőrzik. Felkerestük az illetékeseket és hivatalosan is megerősítették a hírt. Nem a magyar vámosok ellenőrzik a bevitelnél, hanem már a Szerbiából kilépő oldalon lévő munkatársaik. A módosításnak a magyarázata pedig az, hogy Szerbiában kiviteli tilalom van az alapvető élelmiszerekre.

Érdekesség, hogy Szerbiában a rendeletet már márciusban meghozták (valószínűleg a nagyobb mennyiségű szállításokra vonatkozik ez a gyakorlatban), viszont információink szerint csak néhány napja kezdték ezt ellenőrizni a személyautóknál is. A szerb állam határozatlan időre megtiltotta az olaj, a cukor, a búza, a liszt és a kukorica exportját. Utóbbiakra nem találtunk még példát, hogy ellenőrizték volna a magyar határon.

Általános szabályok a behozatalra

Általánosságban is elmondható, hogy harmadik országból (nem EU tagországból) Magyarországra történő be-, illetve visszautazásunk során ne hozzunk magunkkal

nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket (könnyen romlandó élelmiszer),

mivel ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú szabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával engedélyezett. A személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékeket, valamint a kedvtelésből tartott állatok etetésére szánt állati eredetű termékeket utasok által beszállítani, magánszemélyek részére feladott kis méretű csomagban beküldeni, valamint távolsági megrendelést követően a fogyasztók számára beszállítani – bizonyos kivételekkel – vámellenőrzést követően lehet.

Dohány- és alkoholtermékek

Alkohol esetén nem EU-s országból Magyarországra legfeljebb:

  • 4 liter szőlőbor
  • 16 liter sör
  • 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú termék vagy legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált alkoholtermék, vagy
  • 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék, köztes alkoholtermék, pezsgő vagy egyéb bor hozható be

Dohánytermékek esetén legfeljebb:

  • 40 db cigaretta, vagy
  • 20 db szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű), vagy
  • 10 db szivar, vagy
  • 50 gramm fogyasztási dohány hozható be

Borítókép: Kelemen Zoltán Gergely

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.