Politika

Orbán ismét azonnali kérdésekre válaszolt

Orbán ismét azonnali kérdésekre válaszolt

2022. június 27., hétfő
Orbán ismét azonnali kérdésekre válaszolt

Az áremelkedésekről, a béremelésekről és az olimpiarendezés tervéről kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt az Országgyűlésben hétfőn, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Kálmán Olga (DK) úgy vélekedett: az elszabaduló élelmiszerárak maguk alá temetik a magyar családokat. A kormány pedig tétlenül nézi, hogy hétről hétre drágulnak az élelmiszerek, "egy hónapon belül tíz százalékkal többe kerül a hús, a krumpli, másfélszer annyit kell fizetni tíz darab tojásért, egy év alatt 37 százalékkal drágult a tejtermékek ára" - mondta. Az ellenzéki politikus szerint a kormány tehetne az áremelkedések ellen, a DK több hete kéri, hogy csökkentsék több termékcsoport, így az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig nulla százalékra.

A kormányfő rámutatott: ha áfát csökkentene a kormány, nem az ár menne lejjebb, hanem a kereskedők tennék el a különbözetet, ezért helyesnek és fenntartandónak nevezte, hogy megvédik a rezsicsökkentést, hogy az élelmiszer-termékek egy részén ársapka van, üzemanyag-ársapkát vezettek be és a kamatokat is bekorlátozták.


A kormány megvédi a családokat - jelentette ki.

Az ATV egykori műsorvezetője viszontválaszában arról beszélt, hogy szerinte az emberek hétköznapi életében semmi javulást nem okoztak az ársapkák. Orbán Viktor kiemelte: a kormány négy dolgot vállalat, megvédik a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.

Jakab Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy "aranyáron lehet élelmiszert vásárolni", elszabadultak az árak.
Hozzátette: a miniszterelnök lehet nyugodt a duplájára emelt fizetésével, de a melós, a tanár, a rendőr, az ápoló, a tűzoltó nem az. Számtalan fórumon elhangzott, hogy radikális béremelésekre van szükség, ezzel szemben a magyar munkavállalók nem hogy fizetésemelést, de még ígéretet sem kapnak - vélekedett. Azt kérdezte a kormányfőtől: úgy akarják 2030-ra utolérni az osztrák életszínvonalat, hogy "közben megnyomorítják a magyar embert" az alacsony bérekkel, a magas adókkal, az elszabadult árakkal?
    Orbán Viktor miniszterelnök válaszában emlékeztetett: a Jobbik nem szavazta meg a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét. A miniszterelnöki fizetésről megjegyezte: a képviselők bérét négy évvel hamarabb rendezték, és helyesnek tartja, hogy a sor végére hagyták.
    
 A Jobbik frakcióvezetője viszonválaszában a 404 forintos euróról beszélt és azt kérte: a kormány engedje el az alapvető élelmiszerek áfáját, és garantálják, hogy az az embereknél maradjon. Orbán Viktor - megjegyezve, hogy a kormány az elmúlt években kimentette a családokat a devizahitel-válságból - ismét rámutatott: az áfacsökkentés nem csökkenti az árakat, azokat csak egy módon lehet mérsékelni, árszabályozást kell bevezetni.

Fekete-Győr András (Momentum) azt mondta, "történelmi nehézségek idején az egyetlen helyes viselkedés az őszinteség", és azt kérdezte, titkol-e a miniszterelnök valamit az ország elől, van-e olyan szándéka, hogy "megalomán olimpiai beruházásokra költse a magyarok pénzét?" Felidézte, a Momentum 2024-es budapesti olimpiáról tartott "NOlimpia" kampánya után Orbán Viktor nem engedte, hogy népszavazáson döntsenek a magyarok a budapesti olimpiáról. Megítélése szerint Magyarország nem tudta volna kifizetni a 2024-es olimpia rendezésének költségeit.
Ezek után most, a gazdasági válság idején és a megszorító csomag bejelentése után a Magyar Olimpiai bizottság közölte, hogy a "2030-as olimpiát megpályázni erkölcsi kötelesség".

Orbán Viktor válaszában azt mondta, 2030-ban nem lesz olimpia, tehát a vád, hogy a 30-as olimpiára pályáznánk, azért sem lehetséges, mert olyan nincs".

A 2032-es olimpiának már van rendezője, így legközelebb a 36-os olimpiáról lehet beszélni, "e tekintetben pedig állok majd rendelkezésére, ha akkor még ön is itt lesz velem együtt" - fogalmazott a kormányfő.

Harangozó Tamás (MSZP) az oktatás, az egészégügy és a rendvédelem helyzetét kérte számon a miniszterelnökön. Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban kórházi osztályokat zártak be, vontak össze orvos-, nővér- és pénzhiány miatt. Ennek ellenére a jövő évi költségvetési terveztben "egy huncut fillér sincsen" sem a nővérek, sem az ápolók, sem a tanárok béremelésére. Orbán Viktor válaszában kiemelte: a pedagógusok biztosan fognak kapni három egymást követő évben 10-10-10 százalékos béremelést, azt pedig hogy azon felül "mi történik", majd a gazdaság teljesítményének fényében tudják megítélni.


Az egészségügyben az előző ciklusban négy év alatt az ápolónők 70 százalékos béremelést kaptak - mondta, hozzátéve ez kevés, és soha nme látott béremelést kaptak az orvosok.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.