Orbán ismét azonnali kérdésekre válaszolt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az áremelkedésekről, a béremelésekről és az olimpiarendezés tervéről kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt az Országgyűlésben hétfőn, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Kálmán Olga (DK) úgy vélekedett: az elszabaduló élelmiszerárak maguk alá temetik a magyar családokat. A kormány pedig tétlenül nézi, hogy hétről hétre drágulnak az élelmiszerek, “egy hónapon belül tíz százalékkal többe kerül a hús, a krumpli, másfélszer annyit kell fizetni tíz darab tojásért, egy év alatt 37 százalékkal drágult a tejtermékek ára” – mondta. Az ellenzéki politikus szerint a kormány tehetne az áremelkedések ellen, a DK több hete kéri, hogy csökkentsék több termékcsoport, így az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig nulla százalékra.

A kormányfő rámutatott: ha áfát csökkentene a kormány, nem az ár menne lejjebb, hanem a kereskedők tennék el a különbözetet, ezért helyesnek és fenntartandónak nevezte, hogy megvédik a rezsicsökkentést, hogy az élelmiszer-termékek egy részén ársapka van, üzemanyag-ársapkát vezettek be és a kamatokat is bekorlátozták.


A kormány megvédi a családokat – jelentette ki.

Az ATV egykori műsorvezetője viszontválaszában arról beszélt, hogy szerinte az emberek hétköznapi életében semmi javulást nem okoztak az ársapkák. Orbán Viktor kiemelte: a kormány négy dolgot vállalat, megvédik a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.

Jakab Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy “aranyáron lehet élelmiszert vásárolni”, elszabadultak az árak.
Hozzátette: a miniszterelnök lehet nyugodt a duplájára emelt fizetésével, de a melós, a tanár, a rendőr, az ápoló, a tűzoltó nem az. Számtalan fórumon elhangzott, hogy radikális béremelésekre van szükség, ezzel szemben a magyar munkavállalók nem hogy fizetésemelést, de még ígéretet sem kapnak – vélekedett. Azt kérdezte a kormányfőtől: úgy akarják 2030-ra utolérni az osztrák életszínvonalat, hogy “közben megnyomorítják a magyar embert” az alacsony bérekkel, a magas adókkal, az elszabadult árakkal?
    Orbán Viktor miniszterelnök válaszában emlékeztetett: a Jobbik nem szavazta meg a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét. A miniszterelnöki fizetésről megjegyezte: a képviselők bérét négy évvel hamarabb rendezték, és helyesnek tartja, hogy a sor végére hagyták.
    
 A Jobbik frakcióvezetője viszonválaszában a 404 forintos euróról beszélt és azt kérte: a kormány engedje el az alapvető élelmiszerek áfáját, és garantálják, hogy az az embereknél maradjon. Orbán Viktor – megjegyezve, hogy a kormány az elmúlt években kimentette a családokat a devizahitel-válságból – ismét rámutatott: az áfacsökkentés nem csökkenti az árakat, azokat csak egy módon lehet mérsékelni, árszabályozást kell bevezetni.

Fekete-Győr András (Momentum) azt mondta, “történelmi nehézségek idején az egyetlen helyes viselkedés az őszinteség”, és azt kérdezte, titkol-e a miniszterelnök valamit az ország elől, van-e olyan szándéka, hogy “megalomán olimpiai beruházásokra költse a magyarok pénzét?” Felidézte, a Momentum 2024-es budapesti olimpiáról tartott “NOlimpia” kampánya után Orbán Viktor nem engedte, hogy népszavazáson döntsenek a magyarok a budapesti olimpiáról. Megítélése szerint Magyarország nem tudta volna kifizetni a 2024-es olimpia rendezésének költségeit.
Ezek után most, a gazdasági válság idején és a megszorító csomag bejelentése után a Magyar Olimpiai bizottság közölte, hogy a “2030-as olimpiát megpályázni erkölcsi kötelesség”.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, 2030-ban nem lesz olimpia, tehát a vád, hogy a 30-as olimpiára pályáznánk, azért sem lehetséges, mert olyan nincs”.

A 2032-es olimpiának már van rendezője, így legközelebb a 36-os olimpiáról lehet beszélni, “e tekintetben pedig állok majd rendelkezésére, ha akkor még ön is itt lesz velem együtt” – fogalmazott a kormányfő.

Harangozó Tamás (MSZP) az oktatás, az egészégügy és a rendvédelem helyzetét kérte számon a miniszterelnökön. Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban kórházi osztályokat zártak be, vontak össze orvos-, nővér- és pénzhiány miatt. Ennek ellenére a jövő évi költségvetési terveztben “egy huncut fillér sincsen” sem a nővérek, sem az ápolók, sem a tanárok béremelésére. Orbán Viktor válaszában kiemelte: a pedagógusok biztosan fognak kapni három egymást követő évben 10-10-10 százalékos béremelést, azt pedig hogy azon felül “mi történik”, majd a gazdaság teljesítményének fényében tudják megítélni.


Az egészségügyben az előző ciklusban négy év alatt az ápolónők 70 százalékos béremelést kaptak – mondta, hozzátéve ez kevés, és soha nme látott béremelést kaptak az orvosok.

(MTI)

Előző sztori

Mihálffy szerint célpontba került a veszélyhelyzet bevezetése

Következő sztori

Magyar Kingáék kifestették a szegedi Gyermekonkológiát