Mi lesz ebből? Rengeteg katonát vezényel Európába az USA elnöke!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Madrid, 2022. június 29. Recep Tayyip Erdogan török, Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök (b-j) a NATO madridi csúcstalálkozójának elsõ napi ülésén az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 29-én. MTI/AP/Manu Fernández

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli katonai jelenlétét Európában – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO madridi csúcstalálkozójának első hivatalos munkanapján.

“Szövetségeseinkkel együtt biztosítani fogjuk, hogy a NATO készen álljon mindenféle földi, tengeri vagy légi fenyegetés kezelésére”

– jelentette ki.

Mint mondta, az amerikai erők Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, az Egyesült Királyságban, Németország és Olaszországban is növelik jelenlétüket.

Madrid, 2022. június 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a NATO állam- és kormányfõi kétnapos madridi csúcstalálkozójának elsõ napján, 2022. június 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Biden azt mondta, hogy válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, az amerikai erők Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, az Egyesült Királyságban, Németország és Olaszországban is növelik jelenlétüket.

A dél-spanyolországi Rota katonai bázisán állomásozó

hadihajók számát négyről hatra növelik, további két újgenerációs F-35-ös vadászbombázót küldenek a brit Lakenheath-be, és állandó katonai bázist létesítenek Lengyelországban

– sorolta az amerikai elnök.

Felidézte: az Egyesült Államok az év elején 20 ezerrel növelte a katonai erejét Európában, ezzel 100 ezerre emelkedett katonáik létszáma a térségben.

A csúcstalálkozó első munkaértekezletének megkezdése előtt tett sajtónyilatkozat során Jens Stoltenberg NATO-főtitkár köszönetet mondott, amiért az Egyesült Államok elkötelezett az európai biztonság mellett. Szavai szerint a most bejelentett intézkedések is a transzatlanti köteléket erősítik.

Orbán a békéért harcolna

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcstalálkozó hivatalos kezdete előtt, szerda reggel tárgyalást folytatott Andres Pastranával, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnökével Madridban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, egyetértettek abban, hogy

az ukrajnai háború továbbterjedését meg kell akadályozni, az ukrán embereket támogatni kell, a menekülteket pedig be kell fogadni.

Orbán Viktor a NATO-csúcs kapcsán kifejtette: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba, hiszen ez egy orosz-ukrán háború, a NATO pedig egy védelmi szövetség.

Madrid, 2022. június 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Andres Pastrana, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítõ CDI elnöke (b2) a NATO-csúcstalálkozó hivatalos kezdete elõtt folytatott tárgyalásukon Madridban 2022. június 29-én. A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) is, egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború továbbterjedését meg kell akadályozni, az ukrán embereket támogatni kell, a menekülteket pedig be kell fogadni. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Előző sztori

Botkáék hadat üzentek a szegedi autósoknak az ellenzék szerint

Következő sztori

Lázár János és Botka László egy asztalhoz ültek