Szórakozás

Meghirdette következő évadának bemutatóit a Szegedi Kortárs Balett

Meghirdette következő évadának bemutatóit a Szegedi Kortárs Balett

2022. június 11., szombat
Meghirdette következő évadának bemutatóit a Szegedi Kortárs Balett

A Petőfi-emlékév alkalmából a Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára a Szegedi Kortárs Balett 2022/2023-as évadában, s a társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás színpadra állítja a Lear király történetét is - derül ki az együttes közleményéből.

A közlemény szerint a Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik a 2023. január 1-jén a költő 200. születésnapján kezdődő Petőfi-emlékévhez. A Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára. Petőfi-versek szolgáltatták az ihletet a darab zenéjéhez, melyet a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor komponáltak.

A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, mely tovább élteti a lánglelkű költő korszakokon át nyúló zsenialitását" - írják a közleményben.

Idézik Reginald A. Foakesangol Shakespeare-kutatót, aki szerint a Lear királyt a drámaíró legnagyobb művének tartják, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.

A Szegedi Kortárs Balett új produkciójának koreográfusa, Juronics Tamás szerint Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hogy elvéti a pillanatot - hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.