Már 238 esetben érte támadás idén a déli határszakaszt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma van az év 168. napja, és már 238-szor támadtak a határvédőkre a déli szakaszon – derül ki Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből.

Kunbaján két nappal ezelőtt késő délután fejbe dobtak egy, a Bács-Kiskun megyei állományban dolgozó rendőr főtörzsőrmestert. A férfi könnyű sérülésekkel megúszta az incidenst.

Ugyanekkor egy megkülönböztetett jelzésű Mercedes Sprintert is megtámadtak a migránsok, de egy pihenőkonténerben és egy magasfigyelőben is kárt okoztak.

Nem ez az első eset, hogy az illegális migráns támadást alkalmaznak: 2022. január 1. óta Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye határszakaszán 238 alkalommal támadtak rendőrökre, fegyveres biztonsági őrökre és honvédekre.

Az évből pedig eddig mindössze 168 nap telt el. Vagyis mindennapossá vált a homokszórás az egyenruhások irányába, a téglák és a kövek dobálása. Az incidensekben eddig 28 rendőr sérült meg. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 61, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt pedig 78 alkalommal indult ezidáig eljárás.

Jelentős kár keletkezett a határvédelmet szolgáló tárgyak és eszközök körében is: 120 honvédségi és rendőrségi jármű, 19 kamera és 33 határzár rongálódott meg.

Bakondi György, a a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában arról beszélt: A százezret közelíti az idén elfogott határsértők száma, ez több mint kétszerese a múlt év azonos időszakában tapasztaltnak. A szakember szerint ez nem pusztán a jóidővel magyarázható, hanem folyamatosan emelkedő tendencia figyelhető meg. Kiemelte, hogy főként fiatal férfiak próbálnak bejutni illegálisan.

Forrás: police.hu

Ahogy azt mi is megírtuk, a minap is csaknem kétszáz határsértőt kapcsoltak le. Mint a police.hu írta reggel, a Röszke, Ásotthalom, Mórahalom és Szeged közigazgatási területén feltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során tunéziai, afgán és szír állampolgárnak vallották magukat. Arról is részletesen írtunk még a hét elején, miként próbálják kijátszani a bevándorlók a kamerákat annak érdekében, hogy átjuthassanak a déli határon.

A magyar határt jogellenesen átlépő, vagy azt megkísérlő határsértők száma tehát folyamatosan nő. Elmondható, hogy a határsértők egyre agresszívebbek és nem válogatnak az eszközökben. A határt védő rendőrök és katonák azonban határozottan lépnek fel a jövőben is a jogsértőkkel szemben – zárja közleményét az ORFK.

(via police.hu, Délmagyar)

Előző sztori

Karikó Katalin a francia Tudományos Akadémia tagja lett

Következő sztori

Varga Judit Kiskundorozsmán járt