Politika

Lendületben a jobboldal, romokban a baloldal

Lendületben a jobboldal, romokban a baloldal

2022. június 28., kedd
Lendületben a jobboldal, romokban a baloldal


A XXI. Század Intézet elemzőinek értékelése szerint a vasárnap megtartott időközi önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy a kormánypártok lendülete megmaradt,

a baloldal viszont a három hónapja elszenvedett "történelmi vereség" óta nem talál magára.

Gyorselemzésében Deák Dániel és Nagy Ervin azt írta: a vasárnapi időközi választásokon a kormánypárti jelöltek, illetve a kormánypártok által támogatott civilek "elsöprő sikert arattak", 28 mandátumot, ebből hat polgármesteri pozíciót nyertek el, míg a baloldal csupán két egyéni körzetben tudott győzni.

A Fidesz-KDNP-pártszövetség olyan településeken is tarolt folytatták -, amelyek

az április 3-ai választásokon még baloldali fellegváraknak számítottak, így például Budapesten és Szegeden is nyert a jobboldal.

"Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely igyekszik a fővárosi kudarc felelősségét az ellenzéki pártokra tolni, az alacsony részvételben és a kormánypártok sikerében a gyenge főpolgármesteri teljesítmény is közrejátszott" - írták, hozzátéve, hogy baloldalon általánossá vált a politikai tanácstalanság, felerősödött az ellenzéken belüli küzdelem, így a szavazók elfordultak tőlük.

Nem mindenben értenek egyet, még ha úgy is csinálnak

Az intézet elemzői szerint a fővárosi kudarc, illetve az alacsony részvételi eredmények - átlagban 20 százalék - arra utalnak, hogy az ellenzéki szavazók Karácsony Gergely gyenge teljesítménye miatt büntették a baloldalt. Közölték: a főpolgármester elsőként reagált vasárnap este az eredményekre, amellyel vélhetően a felelősséget igyekezett rátolni a pártokra. Értékelésük szerint azonban "a fő felelős mindenképpen ő", ugyanis a budapesti baloldal politikáját egyértelműen a főpolgármester jelképezi.

A baloldali pártokra térve az gyorselemzés azt állapította meg, hogy

a Demokratikus Koalíció kivételével a baloldali pártok szervezeti válságban vannak.

A Momentum új elnöksége egyelőre "nem tud úrrá lenni a belső zűrzavaron", vezetői válság van, a parlamentben Fekete-Győr Andrásék továbbra sem szerepelnek meggyőzően. Az MSZP "permanens politikai válságban van", illetve teljes tisztújítás előtt áll, a Párbeszéd "továbbra is csupán médiapártként létezik", ahogy az LMP-nek sincs jelenleg valós társadalmi támogatottsága - sorolta az írásos összegzés.

Az elemzők véleménye szerint a legmélyebb válságban továbbra is a Jobbik van

, többen is jelezték, hogy szívesen átvennék a párt irányítását, de a belső küzdelem most már csupán a költségvetési támogatásért folyik. A kilátásba helyezett perek miatt a XXI. Század Intézet elemzői szerint elmondható, hogy a Jobbik az "elkisgazdásodás" útjára lépett.


Értékelésük szerint az időközi választások eredményei, illetve a baloldali fellegvárnak tartott budapesti és szegedi kudarc alapján kijelenthető, hogy a baloldal megítélése tovább romlott. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a Demokratikus Koalíción és a Momentumon kívül a többi baloldali párt jelenleg nem jutna be az Országgyűlésbe - jelezték.

A hétvégi választásokon a kormánypártok által elért eredmények

"A következő megmérettetés, azaz a vélhetően egy időben sorra kerülő 2024-es helyhatósági és európai uniós parlamenti választás óriási kihívás elé állítja a baloldalt" - állapította meg az elemzés, arra is kitérve, hogy egyelőre nem világos, e pártok külön, vagy együtt indulnak majd el. "Az ellenzék jelenlegi állapota a három évvel ezelőttihez hasonlít, amikor a pártok között felmerülő együttműködés ellenére azt látjuk, hogy inkább egymással versenyeznek az ellenzéki szavazatok megszerzéséért" - áll az írásos összegzésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.