Így betonoznák be a rezsicsökkentést

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rezsi- és honvédelmi alap felállításával, illetve az ezt finanszírozó extraprofitadó kivetésével folytatódik a rezsicsökkentés, amelynek a háború árnyékában, az elszálló európai rezsidíjak idején még nagyobb jelentősége lett.

Már egy évtizede védi a magyar családokat a rezsicsökkentés. A második Orbán-kormány 2012-ben döntött az első rezsicsökkentési lépésekről, amely lényegében a hatósági árakra áttérést jelentette, s

a korábbi sorozatos gázáremelés és a többi energiahordozó árának folyamatos emelése helyett csökkentette a lakosság által fizetendő díjakat

– emlékeztet a Magyar Nemzet

A később intézkedések révén összességében 2012 óta átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára – miközben a piaci árak emelkedtek, sőt idén az orosz–ukrán háború következményként Nyugat-Európában drasztikusan elszálltak a rezsidíjak.

 Extraprofitadó a rezsicsökkentés fenntartásáért

A kabinet a soproni kihelyezett kormányülésen döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről, aminek összege 2022-ben meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot, jövőre pedig eléri az ezermilliárd forintot – mondta most Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát tehát nem az embereknek kell megfizetniük

– hangsúlyozta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Nagy Márton emlékeztetett rá, hogy a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány csak a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány továbbra sem köt kompromisszumot abban, hogy a családok érdekében megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjak vásárlóerejét, a családtámogatásokat, valamint a rezsicsökkentést. 

A friss Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint mindemellett Orbán Viktor miniszterelnök július elsejéig újabb javaslatot vár, amellyel megakadályozhatók a rezsicsökkentést érintő visszaélések. Palkovics László technológiai és ipari miniszternek Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen kell javaslatot tennie ennek érdekében. 

(via Magyar Nemzet)

Fotók!
Előző sztori

Győzelemmel ünnepelte bajnoki címét az FK Szeged

Következő sztori

Napos időre számíthatunk, de a megyére figyelmeztetést adtak ki