Gazdaság

Hol gyengül, hol erősödik a forint

Hol gyengül, hol erősödik a forint

2022. június 17., péntek
Hol gyengül, hol erősödik a forint

Míg hajnalban 398 alá erősödött az euróval szemben, addig reggelre ismét 400 körül járt.

A MAgyar Nemzeti Bank (MNB) reagálva az amerikai Federal Reserve kamatemelésére, 0,5 százalékponttalmegemelte az egyhetes betéti kamatmértékét, így az immár 7,25 százalékra emelkedett. Ezzel egy ideig stabilizálni tudta a forintot - de nem túl sokáig.

Péntek reggel a 398,65 körüli nyitóértékről reggel 6 után gyorsan 397,8-as kurzusig erősödött a forint, de szinte percekkel később 399,5-ig gyengült vissza az euró árfolyamával szemben.

A dollárról fokozatosan szakadozik le a magyar fizetőeszköz: az árfolyam 379,3 és 379,7 közé gyengült péntek reggel fél 9-ig. Egy napon belül kb. fél százalékos mínuszt könyvelt el. Ugyanakkor a dollár is erősödött fél százalékot az euróval szemben, vagyis a forint úgy tartja magát, hogy a közös európai fizetőeszköz maga is gyenge lábakon áll.

Ugyanakkor a forint a cseh koronával szemben jól kezdte a pénteket, reggel fél 9-kor 0,4 százalékot hozott, míg a lengyel zloty 0,4-0,45 százalékkal állt erősebben a forinttal szemben. A horvát kunával szemben alig 0,07 százalék a változás, vagyis stagnál.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.