Meteor

Extrém UV-sugárzás és zivatar vár ránk Szegeden

Extrém UV-sugárzás és zivatar vár ránk Szegeden

2022. június 6., hétfő
Extrém UV-sugárzás és zivatar vár ránk Szegeden

Egyszerre fog lecsapni ránk kedden a magas Ultraibolya-sugárzás és a zivatarok is, ráadásul mindemellett is kellemesen meleg marad az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint nagyon veszélyes lesz a napon tartózkodni holnap: az UV-index ugyanis 7-es érték feletti lesz a Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ami rendkívül erősnek számít.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mindössze negyed óra alatt leéghetünk a napon.

Nem csak a rendkívül erős napsugarak jelenthetnek veszélyt ugyanakkor a holnapi napot illetően: ezzel párhuzamosan ugyanis elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés lesz érvényben a várható zivatar és jégeső miatt - szintén a fent említett térségben, azaz Szeged környékén is.

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, majd késő délutántól a nyugat felől érkező hidegfront hatására vastagabb felhők érkeznek fölénk. Az időszak nagy részében nem valószínű csapadék, ám késő délutántól - elsősorban a nyugati országrészben - megnő a felhőszakadással kísért záporok, zivatarok esélye. Az időnként megélénkülő délkeleti szél késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként meg is erősödik. Zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.

A hőmérsékletet azonban nem különösebben bolygatja meg a kvázi szélsőséges időjárás: a legmelegebb órákban 26 és 32 fok közötti hőmérséklet várható.

(met.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.