Kultúra

Évadzáró a Szegedi Nemzeti Színházban

Évadzáró a Szegedi Nemzeti Színházban

2022. június 1., szerda
Évadzáró a Szegedi Nemzeti Színházban

A színész-rendező elmondta, a színház a most zárult évadban 18 bemutatót tartott, 23 különböző produkciót játszott, a Nagyszínházban 105, a Kisszínházban 117 saját előadást láthatott a közönség. Az elmúlt három járvány sújtotta évből ez volt az első teljes évad, amikor nem kellett bezárni, bár a téli időszakban volt 14 előadás, amely elmaradt, vagy el kellett halasztani. A próbák előtt szeptembertől egészen március végéig csoportos tesztelést végeztek, csak ez magában 3 millió forintos kiadást jelentett - közölte a főigazgató.


Hozzátette: a színházi munkát és a közönség jegyvásárlási szokásait is meghatározta a pandémiás helyzet, a nézők lényegesen később hoznak döntést, így nehezebbé válik a tervezés.

A Lázár Ervin Program keretében csaknem 6 ezer diákot fogadtak. ASzegeden folyó - az országban egyik legsokoldalúbb - színházpedagógiai program eseményeinek mintegy 5100 aktív résztvevője volt.
ASzegedi Kortárs Balett az évadban 64 előadást játszott, ebből harmincatSzegeden. Külföldi turnéikon vendégszerepeltek a Dubai Expón és Brüsszelben is.

A főigazgató kitért arra is, a színház saját etikai kódexet hozott létre, amely májustól érvényben van.

Az évadzárón 25 éves társulati tagsága alkalmából köszöntötték Borovics Tamás és Gömöri Krisztián színművészeket. Átadták a társulat szavazatai alapján odaítélt színházi elismeréseket is: az énekkari nívódíjat megosztva Somogyvári Tímea Zita és Taletovics Milán, a tánckar nívódíját Szalai Alexa kapta. Az operatagozat elismerését, a Vaszy Viktor-díjat Kürtös Petra ügyelő vehette át, a prózai tagozat Makó Lajos-díjával Rétfalvi Tamás színészt, a balett Imre Zoltán-díjával pedig Nyitrai Tímea művészeti titkár munkáját ismerték el, a Varga Mátyás-díjat Szabó Gábor szcenikus kapta. ASzegedi Tudományegyetem közönségdíjait Menczel Andrea és Medveczky Balázs érdemelték ki.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.