Vélemény

Elektromos autóval az elmebaj felé

Elektromos autóval az elmebaj felé

2022. június 29., szerda
Elektromos autóval az elmebaj felé

Nyugat-Európa hadat üzent a jó öreg Otto-motornak. Az a brüsszeli terv, hogy 2030-tól már ne legyen szív-sűrít-robbant-kipufog, hanem boldog, zöldpárti autósok szójalattét szürcsölgetve tekerjék a villanyautók volánját. Nekem, aki gyerekkorának jórészét nevelőapám műhelyében töltöttem az autó olaj és benzinszagú és dübörög benne egy benzines szívómotor.

Brüsszel ötlete jelen pillanatban már tragikomikus, hiszen előbb utóbb nem lesz tőlünk nyugatabbra sem benzin, sem áram, a helyükben már a „hasznaltlovak.de” oldalt nézegetném. A német kormány, a terv ötletgazdájaként, évek óta ott lihegett minden autózni vágyó nyakán, hogy „nix V8-as Autombil”, hanem az elektromos járgányoké a jövő. Na itt csak két bökkenő van. Az egyik, hogy sokan nem tudják megfizetni, a másik, hogy a szolgáltatók kongatják a vészharangot, hogy a rendszer nem fogja bírni, ha sok Fritz esténként töltőre rakja a verdát. Hopplá van egy harmadik is, bocs majdnem kimaradt, a német energiacégek nem termelnek elegendő áramot és így Lengyelországtól vettek szénnel előállítottat. Bájos történet. Berlinben jó a levegő Varsóban finomporos. Na, mindegy, hiszen a különleges hadművelet amúgy is átírja az energetikai üzletágakat, a lengyeleknek maguknak kell az áram. Berlin pedig berántotta a jó öreg NDK-s barnakőszén erőműveket. Szankció, szankciósabb, teljes bojkott,… A politikai korrektség már ragozhatatlan, ha az orosz energiahordozók tiltásáról van szó. Persze lehet bojkottálni, meg mindeközben bezárni az atomerőműveket, csak ugye a zöldpolitika az ezzel meg is halt. Brüsszel azonban még így is zöldhályogon keresztül látja a világot és elkezdtek egy klímavédelmi bolondériát. Télen hideg lakások, nyáron forró irodák, hidegvizes medencék az uszodákban, ne zuhanyozzunk, ne mossunk, vagy csak ritkán, inkább szellőztessük ki a ruháinkat. Nagyszerű. Mi lesz a következő? Vegyünk sárga alsógatyát mert az pár héttel tovább hordható? Szerintem simán.

A magyar baloldal is kapott egy kupét a téboly expresszvonatán és boldogan bólogatnak a hülyeséghez. Ne legyen díszkivilágítás, ne fűtsük 20 C-nál melegebbre és ne hűtsük 25C-nál hűvösebbre a közintézmények irodáit, csökkentsük az autók sebességét,… Na itt álljunk is meg egy pillanatra. Amikor gimis korunkba nekiálltunk jogsit csinálni és elmélyedtünk a robbanómotorok lelkivilágában megtanultuk, hogy alacsony fordulatszám egyenlő magasabb fogyasztás plusz több károsanyag kibocsájtás. A ballib oldal nyilván hiányzott aznap az oktatásról, pedig a főpolgármester tanácsadói testülete a negyven rabló mennyiségét is felülmúlja. A libsik sipákolnak és mindenért Moszkvát okolják. Már miért is? Nem a Gazprom mondta fel a szerződéseket és hirdetett bojkottot, hanem pont az energiaéhség miatt rinyálók. A német „Der Spiegel” politikai magazin címoldalán Vlagyimir Putyin van, kék gázlágos ördög szarvakkal. A kép aláírása pedig „a kihűtő” (Der Kaltmacher). Ez kicsit egyértelműen kétértelmű, mivel kalt machen, azaz kihűteni azt is jelenti, hogy megölünk valakit. Ez tényleg olyan, mint amikor a hülyegyerek lábon lövi magát és utána szidja a fegyvergyártót. A brüsszeli színjátszó csapathoz pont passzol Zelenszkíj, ő még legalább zongorázni is tud (ha nem is kezeivel).

Georg Spöttle

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.