Drasztikusan drágulhat a sör, egyes főzdéknél még a termelés is leállhat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Áruhiányhoz és dráguláshoz vezethet az európai sörfőzdék esetében az, hogy egyre nagyobb az alapanyaghiány a csomagolóanyagoknál – írja az Euronews.

Az üveg és az alumíniumdoboz előállításához szükséges energia ára ugyanis nagyot nőtt, de az ukrajnai háború, és az abból fakadó szállítási nehézségek sem kedveznek a gyártásnak. 

A Huyghe főzdében például kezdenek kifogyni a palackokból, mert azok nagy része Oroszországból érkezik. A 0,33 dl-es palackokkal más főzdék is dolgoznak, és náluk is gondot okoz a hiány.

Néhány gyártó alumíniumdobozokkal helyettesítené az üvegeket, ám ezen a területen is globális ellátási problémák vannak.

Néhány sörfőzdét a többieknél jobban érint majd a válság. Ez lényegében azon múlik, milyen csomagolóanyagot használnak és hogy honnan érkeznek a szállítmányaik. Azon is sok múlik, melyik országban dolgoznak és hogy van-e visszaváltható üveg a kínálatukban. Vagyis minden cég esete más és más. Szerintem hamarosan nagy emelkedés jön a fogyasztói árakban. Néhány terméknél pedig leállhat a termelés

– mondta Simon Spillane, az európai sörfőzdék egyesületének szóvivője.

Előző sztori

Ismét megrendezik a szegedi papucs napját

Következő sztori

Saját tulajdonában sem végzi el a munkát az önkormányzat