Közélet

Az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője Orbán Viktor szívinfarktusáról írt

Az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője Orbán Viktor szívinfarktusáról írt

2022. június 3., péntek
Az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője Orbán Viktor szívinfarktusáról írt

Az ORF egyik vezetője Orbán Viktor szívinfarktusáról írt egy szarkasztikus bejegyzésben. A már visszavont posztot az osztrák külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja, és elhatárolódik az abban leírtaktól.

Péntek reggelre rendelte be a magyar külügyminisztérium a budapesti osztrák nagykövetet, miután az osztrák állami műsorszolgáltató, az ORF egyik vezetője Orbán Viktor szívinfarktusáról írt egy szarkasztikus bejegyzésben.

Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) vezetője szerda este posztolt arról Facebook-oldalán, hogy Orbán Viktor szerinte szívinfarktust is kaphatna, és így lemondhatna, valamint hogy a világ jobb hely lenne nélküle, valamint az orosz és török elnök nélkül. A bejegyzésből botrány lett, az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője később elnézést kért.

Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből

– írta Karl Pachner, aki visszavonta a posztot. 

Az Index megkereste az ügyben a magyar külügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapta: péntek reggelre berendelték Ausztria budapesti nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentése miatt. Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szerint „ezek után erkölcsi minimum”, hogy Karl Pachnernek le kellene mondania.

Az osztrák külügyminisztérium is reagált az osztrák állami média vezetőjének azóta törölt bejegyzésére.

Kétségtelenül ízléstelen és teljesen elfogadhatatlan. Ez azonban egy privát Facebook-fiók, amelynek nincs köze Ausztria hivatalos szerveihez

– idézi az osztrák külügyminisztériumot a Kronen Zeitung.

Az osztrák újságíró azon háborodott fel, hogy a magyar kormány – az olajembargós, heteken át tartó vita lezárulta után – amiatt lengette be ismét az unió oroszellenes szankciós csomagjának vétóját, hogy Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill ortodox pátriárkának a vagyonát is be akarták fagyasztani, az unió azonban végül úgy döntött, a magyar vétó emlegetésének hatására eláll ettől.

Forrás: index.hu
Borítókép: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.