Szórakozás

A Múzeumok Éjszakáján a tram-train működésébe is betekinthetnek az érdeklődők

A Múzeumok Éjszakáján a tram-train működésébe is betekinthetnek az érdeklődők

2022. június 22., szerda
A Múzeumok Éjszakáján a tram-train működésébe is betekinthetnek az érdeklődők

Szegeden a szervezők elkalauzolják a látogatókat a vasúti irányítás világába, de lesz vasúttechnológiai ismertetés és vonatos utazásokkal kapcsolatos filmvetítés is a programon.

A MÁV-csoport is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájarendezvénysorozathoz, melyet június 25. éjjelén rendeznek Szegeden is. Szegeden, a Forgalomirányító Központbanmegismerhetők lesznek az ott folyó tevékenységek, de a látogatók a korszerű vasúti irányításba(KÖFI rendszerek)és a tram-train működésével kapcsolatos rendszerekbe is kaphatnak betekintést.

ANagyállomástrészletesen bemutatják; lesz történeti áttekintés és vasúttechnológiai ismertetés is,

valamint a Szeged Igazgatóság területén lévő beruházásokról, vasútfejlesztésekről is tartanak egy rövid áttekintést.  

A székházban, a Vasúttörténeti Alapítvány székhelyén az 1894-ben épült Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palota megismerésére van lehetőség, a pincétől az emeletekig. A program során vonatos utazásokkal kapcsolatos filmek non-stop vetítése, gyermeksarok, vasúti menetrendek, menetjegyek interaktív kezelése és utazási kedvezmények ismertetése várja a látogatókat.

Az udvaron a kivilágított gőzmozdony megtekintésére van lehetőség, és a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeit is bemutatják. Az épület alagsorában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét interaktívan, különleges megvilágításban mutatják be. Az érdeklődők beöltözhetnek a vasutas egyenruhákba. A központi rendezvénytől függetlenül, június 24-én, pénteken Szeged rendező pályaudvaron, a MÁV-START telephelyén bejárható a fűtőház, megtekinthető egy IC-kocsi és egy RCH-s Siemens mozdony, valamint egy dízelmozdony.

A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör kiállítása is izgalmas látnivaló.

Lehetőség lesz egy M47-es mozdony vezetőállásán utazni, hajtányozni egy nagyméretű kézihajtánnyal, „keringőzni” a fordító koronggal, valamint egy nagy (H0) méretű modul terepasztal is várja az érdeklődőket.

A látogatás közben zene szól és a stúdió műsorában sok-sok vasutas érdekességről hallhatnak a résztvevők, akiket alkalmi képeslapokkal is megajándékoznak a vasutas kollégák (korlátozott darabszámban).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.