A Múzeumok Éjszakáján a tram-train működésébe is betekinthetnek az érdeklődők

Szegeden a szervezők elkalauzolják a látogatókat a vasúti irányítás világába, de lesz vasúttechnológiai ismertetés és vonatos utazásokkal kapcsolatos filmvetítés is a programon.

A MÁV-csoport is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, melyet június 25. éjjelén rendeznek Szegeden is. Szegeden, a Forgalomirányító Központban megismerhetők lesznek az ott folyó tevékenységek, de a látogatók a korszerű vasúti irányításba (KÖFI rendszerek) és a tram-train működésével kapcsolatos rendszerekbe is kaphatnak betekintést.

A Nagyállomást részletesen bemutatják; lesz történeti áttekintés és vasúttechnológiai ismertetés is,

valamint a Szeged Igazgatóság területén lévő beruházásokról, vasútfejlesztésekről is tartanak egy rövid áttekintést.  

A székházban, a Vasúttörténeti Alapítvány székhelyén az 1894-ben épült Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palota megismerésére van lehetőség, a pincétől az emeletekig. A program során vonatos utazásokkal kapcsolatos filmek non-stop vetítése, gyermeksarok, vasúti menetrendek, menetjegyek interaktív kezelése és utazási kedvezmények ismertetése várja a látogatókat.

Az udvaron a kivilágított gőzmozdony megtekintésére van lehetőség, és a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeit is bemutatják. Az épület alagsorában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét interaktívan, különleges megvilágításban mutatják be. Az érdeklődők beöltözhetnek a vasutas egyenruhákba. A központi rendezvénytől függetlenül, június 24-én, pénteken Szeged rendező pályaudvaron, a MÁV-START telephelyén bejárható a fűtőház, megtekinthető egy IC-kocsi és egy RCH-s Siemens mozdony, valamint egy dízelmozdony.

A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör kiállítása is izgalmas látnivaló.

Lehetőség lesz egy M47-es mozdony vezetőállásán utazni, hajtányozni egy nagyméretű kézihajtánnyal, „keringőzni” a fordító koronggal, valamint egy nagy (H0) méretű modul terepasztal is várja az érdeklődőket.

A látogatás közben zene szól és a stúdió műsorában sok-sok vasutas érdekességről hallhatnak a résztvevők, akiket alkalmi képeslapokkal is megajándékoznak a vasutas kollégák (korlátozott darabszámban).

Előző sztori

A Homokhátság volt a fókuszban Mihálffy Béla első parlamenti felszólalásában

Következő sztori

A holokauszt áldozataira emlékeznek Szegeden