Politika

Sokat változik az ellenzéki pártok összetétele az új ciklusban, 57 képviselőjük van

Sokat változik az ellenzéki pártok összetétele az új ciklusban, 57 képviselőjük van

2022. május 2., hétfő
Sokat változik az ellenzéki pártok összetétele az új ciklusban, 57 képviselőjük van

Története során még soha nem indult önállóan az országgyűlési választásokon a Párbeszéd, de az egyéni választókerületi győzelmeknek és a közös ellenzéki országos listának köszönhetően 5-ről 6 főre bővítette képviselőinek számát a párt törvényhozásban. A frakciót Tordai Bence vezeti.

A Momentum élete első parlamenti ciklusát 10 fővel kezdi meg, a frakció élén Feke-Győr András állhat.

A Mi Hazánk Mozgalom hatfős frakcióját Toroczkai László vezeti majd, akinek emiatt - az összeférhetetlenségi szabályokra tekintettel - nem lesz tovább polgármester Ásotthalmon.

A Jobbik eredetileg kilenc mandátumot szerzett, azonban Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje úgy döntött, hogy nem ül be a parlamentbe, hanem marad Hódmezővásárhely polgármestere, a mandátumát pedig a baloldal közös listáján 39. helyen szereplő, jobbikos Végh Noémi kapta meg.

Szintén zsugorodott az MSZP parlamenti képviselőcsoportja is, 15 helyett csak 10 fős lesz, élén Tóth Bertalannal.

A baloldal legnagyobb frakciója a Demokratikus Koalíció, mivel az eddigi kilenc helyett 15 DK-s került be a parlamentbe. Valójában 16 helyet szereztek, de mivel Dobrev Klára nem veszi fel mandátumát, így azt az LMP-nek ajánlották, hogy 5 fővel ők is helyet kaphassanak a parlamentben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.