“Józan” NATO-álláspont született Oroszországgal kapcsolatban

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a NATO álláspontja továbbra is egybeesik a magyar nemzeti érdekkel, miszerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább Ukrajna határán

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Berlinben a védelmi szövetség külügyminisztereinek informális tanácskozásán.

Berlini utcakép (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

A miniszter a megbeszélés szünetében tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Magyarországnak Ukrajnával szomszédos országként az a legfontosabb szempont, hogy ne terjedjen tovább a háború, ezért “kifejezetten jó hír”, hogy éppen ez a szövetség legnagyobb tagjainak álláspontja nyomán kikristályosodó közös álláspontja.     

A NATO-ban “mindenki tudja, hogy Magyarország a béke pártján áll” és szomszédos országként “speciális helyzetben” van, “a józan ész hangja szerencsére elég erős” a szövetségben

– mondta Szijjártó Péter.     

Kiemelte, hogy a NATO védelmi szövetség, “nekünk pedig az az érdekünk és legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar embereket”.  Hozzátette: az az álláspont is széles körű támogatást élvez, hogy mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közvetlen összeütközésének elkerüléséért.     

(Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Törékeny helyzet

A helyzet “rendkívül törékeny”, és “fokozott óvatosságra van szükség”, ezért “természetesen értjük és tiszteletben tartjuk”, hogy “jó pár” tagország fegyverszállításokkal is segíti Ukrajnát, de nagyon fontos, hogy ezek a szállítások “ne NATO-keretben” valósuljanak meg.  A tagok egyet is értenek abban, hogy “a NATO nem szállít fegyvereket ebbe a konfliktusba”. Magyarország is azért döntött úgy, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába és nem engedi át területén a közvetlenül Ukrajnába tartó szállítmányokat, mert ezzel biztostani lehet, hogy az ország ne sodródjék bele a háborúba – fejtette ki a miniszter.     

Mint mondta, a tanácskozáson elhangzott az is, hogy az eszkaláció és

a “bizonyos félreértésekből adódó tragikus következmények” elkerülése érdekében fenn kell tartani “a stratégiai kommunikációt Oroszországgal”. Magyarország ezt teljes mértékben támogatja, és üdvözli, hogy a héten közvetlenül egyeztetett telefonon az amerikai és az orosz védelmi miniszter.     

Szijjártó Péter a válság humanitárius vonatkozásaival kapcsolatban elmondta: a tanácskozáson ismertette, hogy megközelítette a 700 ezret az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma. Aláhúzta: “természetesen beengedünk mindenkit, aki a háború elől menekül, és el is látjuk őket”.

Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy mivel “nem a magyar emberek tehetnek ennek a háborúnak a kitöréséről, ezért nem is várhatja el senki, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát”.     

Kifejtette: a terrorszervezetek igyekeznek kihasználni, hogy Európa figyelme az ukrajnai háborúra irányul, és mivel Oroszország és Ukrajna is a legnagyobb gabonaexportőrök közé tartozik, a konfliktusuk miatt csökkenő kivitel súlyos élelmezési gondokat okozhat eleve kevéssé stabil térségekben.

Ez pedig a szélsőségek és a terrorizmus erősödéséhez vezethet, aminek hatására újabb migrációs hullámok indulhatnak el

– mondta a miniszter.

Előző sztori

Egyszer majd Emma szemébe kell nézni…

Következő sztori

“Sört készíts, ne háborúzz!” – írta fel az égre egy lengyel kisrepülő