Egészség

Nagyon terjed a majomhimlő, de lesz belőle világjárvány?

Nagyon terjed a majomhimlő, de lesz belőle világjárvány?

2022. május 22., vasárnap
Nagyon terjed a majomhimlő, de lesz belőle világjárvány?

Már 14, főleg európai országban regisztráltak majomhimlő-fertőzötteket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs ok a pánikra, de figyelni kell.

A majomhimlőt az elmúlt hetekben az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában és Svédországban regisztrálták. Ugyanakkor Bécsben is karanténba zártak egy gyanús esetet.

A majomhimlő nagyon enyhe tünetekkel - főleg fejfájás, láz és kiütések - járó betegség, amely a tudomány jelen állása szerint nehezen terjed emberről emberre. Igen szoros, jellemzően szexuális kontaktus útján képes emberről emberre fertőződni.

A kontaktok egyrésze ennek megfelelően fesztiválokon fertőződött meg a vírussal, egy jelentős részük pedig meleg vagy biszexuális. Korai ugyanakkor még megmondani, hogy szexuális úton terjed-e a betegség, annál is inkább, mert ugyanannyi olyan eset is akad, aki egyáltalán nem érintkezett a megbetegedés előtt szexuális úton.

Két variánsa ismert a kórokozónak: egy, az Afrikában is igen ritkán előbukkanó halálosabb és egy gyakorlatilag egyáltalán nem halálos változata. Az utóbbi kezdett el terjedni. A szakértők álláspontja szerint a betegség ellen nincs védőoltás, ugyanakkor a WHO becslése szerint a fekete himlő elleni vakcina 85 százalékban hatásos ellene.

Jelenleg a szakértők azon az állásponton vannak, hogy nagy valószínűséggel nem a feketehimlő fogja elhozni a következő világjárványt, azonban hozzátették: mielőbb alaposan meg kell vizsgálni a mostani megbetegedéseket okozó vírust.

(Index)

Borítókép: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.