Mától a bor helyett a filmeké a főszerep

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma veszi kezdetét a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Az ötnapos rendezvényen a versenyalkotások mellett számos kasszasikert és klasszikust is megnézhetünk a Széchenyi téren a szabad ég alatt.

Több mint 400 nevezés érkezett a versenyprogramra a világ minden tájáról a meghirdetett négy kategóriában: nagyjátékfilm, rövidfilm, kísérleti- és dokumentumfilm.

A versenybe válogatott műveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el, Szabó Gábor operatőr (HCA) zsűrielnök mellett Pálfi György és Gigor Attila rendezők, a tavalyi fődíjas francia Claire Mathon (Portré egy lángoló fiatal lányról) és Nyoszoli Ákos operatőrök, valamint Török-Illyés Orsolya színművész döntenek az alkotásokról. A kritikuszsűrit három filmes szakember, Pozsonyi Janka, Kolozsi László és Varró Attila alkotják.

A versenyfilmek mellett gazdag kísérőprogram várja a filmrajongókat, tematikus sorozatok és workshopok teszik változatossá a seregszemle öt napját. Lesz előadás többek között az AR és VR világáról a Saul fia operatőrével, de kötetbemutató és élőzenés némafilmvetítés is. A nagyközönségnek szóló programok mellett két szakmai találkozónak is otthont ad a fesztivál. Egyebek mellett az Art Mozi Egyesület is itt tartja soron következő elnökségi ülését.

A fesztivál névadójához minden évben kapcsolódik valamilyen esemény, idén Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kollégáinak a filmjei közül válogattak a szervezők.

A nyitónapon például az 1972-es Kabarét vetítik, de műsoron lesz többek között a tavalyi év legjobban várt filmje, a Dűne, továbbá a Vérző olaj, A Gyűrű Szövetsége, s a 9-től 90 éves nézőknek egyaránt élményt nyújtó A leleményes Hugo is.

A kőmoziban újra nagy vásznon lehet megnézni az Isteni műszakot, A nyomozót, és a hazai krimik etalonjának számító Dögkeselyűt. A Széchenyi téren a csillagos ég alatt vetítik a Jancsó-Grunwalsky páros remekét, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pestent, illetve Mészáros Márta utolsó filmjét, az Aurora Borealist.

Előző sztori

Ismét gyengült a forint

Következő sztori

Márki-Zay Pétert csak lejáratni szeretik?