Kultúra

Mától a bor helyett a filmeké a főszerep

Mától a bor helyett a filmeké a főszerep

2022. május 24., kedd
Mától a bor helyett a filmeké a főszerep

Ma veszi kezdetét a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Az ötnapos rendezvényen a versenyalkotások mellett számos kasszasikert és klasszikust is megnézhetünk a Széchenyi téren a szabad ég alatt.

Több mint 400 nevezés érkezett a versenyprogramra a világ minden tájáról a meghirdetett négy kategóriában: nagyjátékfilm, rövidfilm, kísérleti- és dokumentumfilm.

A versenybe válogatott műveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el, Szabó Gábor operatőr (HCA) zsűrielnök mellett Pálfi György és Gigor Attila rendezők, a tavalyi fődíjas francia Claire Mathon (Portré egy lángoló fiatal lányról) és Nyoszoli Ákos operatőrök, valamint Török-Illyés Orsolya színművész döntenek az alkotásokról. A kritikuszsűrit három filmes szakember, Pozsonyi Janka, Kolozsi László és Varró Attila alkotják.

A versenyfilmek mellett gazdag kísérőprogram várja a filmrajongókat, tematikus sorozatok és workshopok teszik változatossá a seregszemle öt napját. Lesz előadás többek között az AR és VR világáról a Saul fia operatőrével, de kötetbemutató és élőzenés némafilmvetítés is. A nagyközönségnek szóló programok mellett két szakmai találkozónak is otthont ad a fesztivál. Egyebek mellett az Art Mozi Egyesület is itt tartja soron következő elnökségi ülését.

A fesztivál névadójához minden évben kapcsolódik valamilyen esemény, idén Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kollégáinak a filmjei közül válogattak a szervezők.

A nyitónapon például az 1972-es Kabarét vetítik, de műsoron lesz többek között a tavalyi év legjobban várt filmje, a Dűne, továbbá a Vérző olaj, A Gyűrű Szövetsége, s a 9-től 90 éves nézőknek egyaránt élményt nyújtó A leleményes Hugo is.

A kőmoziban újra nagy vásznon lehet megnézni az Isteni műszakot, A nyomozót, és a hazai krimik etalonjának számító Dögkeselyűt. A Széchenyi téren a csillagos ég alatt vetítik a Jancsó-Grunwalsky páros remekét, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pestent, illetve Mészáros Márta utolsó filmjét, az Aurora Borealist.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.