Egészség

Magyarországon is megjelenhet a majomhimlő

Magyarországon is megjelenhet a majomhimlő

2022. május 24., kedd
Magyarországon is megjelenhet a majomhimlő

Rusvai Miklós virológus biztos benne, hogy Magyarországon is fel fog bukkanni a majomhimlő, világjárványra azonban ő sem számít, csupán szórványos esetekre.

Az állatorvos, virológus szakember az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy a majomhimlő azután kezdett el fertőzni, hogy az 1980-as évekre a vakcinázással elpusztították a fekete himlőt. Ennek megfelelően a fertőződéstől nem kell tartania annak, aki 1979 előtt született.

Rusvai abban is biztos, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, de pandémiára nem számít, szerinte csak szórványos esetek és „családi-közösségi halmozódások” lesznek.

A korlátozások végével megindult a turizmus, ami alkalmat ad a majomhimlőnek, hogy megjelenjen Afrikán kívül - mondta.

Ahogy több szakember, úgy Rusvai is azt mondta, hogy csak szoros érintkezés útján terjed a vírus, vagyis ha valaki a villamoson eltüsszenti magát, még nem adja tovább a fertőzést. Fertőzési lehetőség lehet ugyanakkor a szülő-gyerek kapcsolat, az élettársi kapcsolat, a szexuális viszony és az ápolt-ápoló kapcsolat.

Hozzátette, hogy a vírus nagyon ellenálló, vagyis a környezetben hosszú ideig fennmarad, így a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik azt a betegek környezetében.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.