Magyarországon is megjelenhet a majomhimlő

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rusvai Miklós virológus biztos benne, hogy Magyarországon is fel fog bukkanni a majomhimlő, világjárványra azonban ő sem számít, csupán szórványos esetekre.

Az állatorvos, virológus szakember az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy a majomhimlő azután kezdett el fertőzni, hogy az 1980-as évekre a vakcinázással elpusztították a fekete himlőt. Ennek megfelelően a fertőződéstől nem kell tartania annak, aki 1979 előtt született.

Rusvai abban is biztos, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, de pandémiára nem számít, szerinte csak szórványos esetek és „családi-közösségi halmozódások” lesznek.

A korlátozások végével megindult a turizmus, ami alkalmat ad a majomhimlőnek, hogy megjelenjen Afrikán kívül – mondta.

Ahogy több szakember, úgy Rusvai is azt mondta, hogy csak szoros érintkezés útján terjed a vírus, vagyis ha valaki a villamoson eltüsszenti magát, még nem adja tovább a fertőzést. Fertőzési lehetőség lehet ugyanakkor a szülő-gyerek kapcsolat, az élettársi kapcsolat, a szexuális viszony és az ápolt-ápoló kapcsolat.

Hozzátette, hogy a vírus nagyon ellenálló, vagyis a környezetben hosszú ideig fennmarad, így a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik azt a betegek környezetében.

(Index)

Előző sztori

Jóváhagyja a melegházasságot a Skót Egyház

Következő sztori

Ismét különleges madarat figyeltek meg Szegeden