Magyarország és Görögország Szerbia legközelebbi barátja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szerbiai felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország és Görögország a legközelebbi és legtámogatóbb barátja Szerbiának, a környező országok közül pedig Magyarországgal van a legjobb viszonya a nyugat-balkáni országnak.

Az Európai Ügyek Intézetének felmérése szerint a megkérdezettek 24 százaléka gondolta úgy, hogy Görögország Szerbia legközelebbi barátja, 16 százalékuk szerint Magyarország áll az első helyen. Tavaly még csak a válaszadók nyolc százaléka vélekedett ilyen pozitívan Magyarországról.

Csökkent viszont azok aránya, akik szerint Németország Szerbia „legjobb barátja”, már csak a válaszadók hét százaléka gondolja így, míg jelentősen nőtt azok aránya (18 százalék), akik szerint Berlin inkább az ország legnagyobb ellensége. A legtöbb válaszadó Horvátországot nevezte meg Szerbia legnagyobb ellenségeként (22 százaléka), míg szoros versenyben a második helyen (21 százalék) Nagy-Britannia végzett.

A megkérdezettek egyharmada szerint a környező országok közül Szerbiának Magyarországgal van a legjobb kapcsolata, ezt a Bosznia-Hercegovinával (21 százalék) és az Észak-Macedóniával (11 százalék) fenntartott viszony követi.

(MTI)
Borítókép: illusztráció
    

Előző sztori

Nagy botrányt váltott ki Romániában a Székely himnusz közös éneklése

Következő sztori

Balesetveszélyt okoz a hanyag kivitelezés a Stefánián