Hírzóna

Magyarország és Görögország Szerbia legközelebbi barátja

Magyarország és Görögország Szerbia legközelebbi barátja

2022. május 10., kedd
Magyarország és Görögország Szerbia legközelebbi barátja

Egy szerbiai felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország és Görögország a legközelebbi és legtámogatóbb barátja Szerbiának, a környező országok közül pedig Magyarországgal van a legjobb viszonya a nyugat-balkáni országnak.

Az Európai Ügyek Intézetének felmérése szerint a megkérdezettek 24 százaléka gondolta úgy, hogy Görögország Szerbia legközelebbi barátja, 16 százalékuk szerint Magyarország áll az első helyen. Tavaly még csak a válaszadók nyolc százaléka vélekedett ilyen pozitívan Magyarországról.

Csökkent viszont azok aránya, akik szerint Németország Szerbia „legjobb barátja”, már csak a válaszadók hét százaléka gondolja így, míg jelentősen nőtt azok aránya (18 százalék), akik szerint Berlin inkább az ország legnagyobb ellensége. A legtöbb válaszadó Horvátországot nevezte meg Szerbia legnagyobb ellenségeként (22 százaléka), míg szoros versenyben a második helyen (21 százalék) Nagy-Britannia végzett.

A megkérdezettek egyharmada szerint a környező országok közül Szerbiának Magyarországgal van a legjobb kapcsolata, ezt a Bosznia-Hercegovinával (21 százalék) és az Észak-Macedóniával (11 százalék) fenntartott viszony követi.

(MTI)
Borítókép: illusztráció
    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.