Sport

Magyar Kinga ellentmondást nem tűrően bokszolt élete egyik legfontosabb mérkőzésén

Magyar Kinga ellentmondást nem tűrően bokszolt élete egyik legfontosabb mérkőzésén

2022. május 4., szerda
Magyar Kinga ellentmondást nem tűrően bokszolt élete egyik legfontosabb mérkőzésén

A szegedi Global Sport Event színeiben versenyző WBC regionális bajnok Magyar Kinga 8 menetben egyhangú pontozással kerekedett felül a tapasztalt kolumbiai ellenfelével szemben, amit a Sport 2 élőben közvetített. A mérkőzésről, jövőbeli terveiről és teljesítményéről kérdeztük a szegedi sportolót és edzőjét, Simon Zsoltot.

Az csapat eredeti célja az volt, hogy Kinga címmérkőzést bokszoljon. A szegedi sportoló mind az öt világszervezetnél az első 10-ben van rangsorolva, ami azt jelenti, hogy bármelyik szervezetnél bokszolhat címmérkőzést. Egy korábbi interjúban már elárulta, hogy az IBO-val tárgyaltak ezzel kapcsolatban, és meg is volt az engedély egy potenciális címmérkőzésre. Két ellenfelet találtak, akit elfogad a világszervezet. Az egyik egy kenyai, a másik pedig egy kolumbiai lány volt. A kenyai sportolónál kiderült, hogy nem kap vízumot, hogy beutazzon a schengeni övezetbe, a kolumbiai bokszoló stábja pedig a mérkőzés előtt hét nappal jelentette, hogy útlevélprobléma miatt ő sem tud elutazni.

Simon Zsolt, Kinga edzője elmondta, hogy nem szerettek volna hátrébb rangsorolt ellenfelet választani, nem is volt nagyon idő tárgyalni a szervezetekkel, és visszalépni sem szerettek volna. Így esett a választás Paulina Cardonára, egy szintén kolumbiai bokszolóra, aki

egy rutinos versenyző, közel 60 profi mérkőzéssel a háta mögött pozitív mérleggel. Annyira rutinos versenyző, hogy négy világszervezetben is bokszolt már világbajnoki övekért.

-ismertette Simon Zsolt.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy az ilyen meccsekre szokták rásütni, hogy felhozó mérkőzés, de Simon Zsolt azonnal hangsúlyozta, hogy ezt ők nem neveznék annak. Ezért is akartak ilyen tapasztalt versenyzőt találni, hogy ezzel is megmutassák, hogy Kinga jelenleg hol tart, és hogy jó irányban halad a fejlődése.

Hogyan érezted magad a ringben?

Kinga: A nehézség az volt, hogy semmit sem tudtunk az ellenfélről, főleg a küzdőstílusáról nem. Annyit tudtunk, hogy nagyon tapasztalt. Nem találtunk róla videókat, nem igazán tudtunk rá felkészülni. Ez egy mélyvíz volt, nem tudtuk, hogy mi a ringben mi fog rám várni. Az önbizalom megvolt, kemény felkészülésen vagyok túl. Mind mentálisan, mind fizikálisan fel voltam készülve. Úgy érzem, kihoztam a maximumot a ringen belük. A nyolc menetből az első és a második menetet óvatosabban kezdtem az edzőm javaslatára felmértük, hogy mit tud valójában. Egy elég nagy ütőerővel rendelkező lány volt az ellenfél, nem is mentem bele óriási csatákba, hanem inkább próbáltam ügyesen kibokszolni. Fejben kell megnyerni a mérkőzést és nem fizikálisan.

Meg vagy elégedve Kinga teljesítményével?

Zsolt: Maximálisan. Legfőképp a mentális teljesítményével vagyok megelégedve. Ragyogóan tudta követni az utasításaimat, nagyon összeszedett volt. Fizikálisan is elégedett vagyok vele.

Egy jó felkészülés után ez egy megérdemelt győzelem volt.

Mit csinál egy bokszoló a győztes mérkőzés után?

Kinga: Egy csapattársammal, aki szintén bokszolt a gálán együtt ünnepeltünk, beszélgettünk, és a jövőről álmodoztunk hajnalig a szálloda halljában.

Ha már a jövőt említetted, mi a következő célod?

Kinga: Mindenféleképpen címmérkőzést szeretnék bokszolni. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megtörténjen ez. Tárgyalunk mind az öt világszervezettel. Az IBF, a WBC, és az IBO-val is komoly egyeztetések vannak. Ha össze kéne foglalnom, akkor a legfőbb célom az, hogy hogy minél hamarabb címmérkőzést tudjak bokszolni.

Most akkor jöhet a megérdemelt pihenő?

Kinga: Ismerve magamat két, maximum három napig tudok pihenni, utána pedig az edzőmmel megbeszéljük a folytatást.

Nem tudok lazsálni, és teljesen pihenni.

Valószínűleg elkezdjük egy kis konditermes edzéssel és egy kis futással, majd pedig újra elkezdődnek a technikai edzések.

Simon Zsolt hozzátette, hogy  Kingának ez volt már a második mérkőzése, amit a tévé élőben közvetített. Az első egy WBC címmérkőzés volt nagyjából fél éve, tavaly szeptemberben.

A teljes mérkőzés az alábbi linken tölthető le.

Fotók: Ezüstszegi Kristóf

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.