Gazdaság

Kijött a rendelet: így tankolunk mától!

Kijött a rendelet: így tankolunk mától!

2022. május 27., péntek
Kijött a rendelet: így tankolunk mától!

Megjelent csütörtök este a Magyar Közlönya benzinárstop módosításairól. Eszerint mostantól két árat látunk a kutakon: a piacit és a hatóságit.

Mint ahogy arról a Kormányinfón Gulyás Gergely beszámolt, mától csak a magyar rendszámú autókkal lehet hatósági az ár. A konkrétumok tegnap este a Közlönyben is megjelentek.

  • Eszerint nem hatósági áras az üzemanyag, ha külföldi rendszámú autót töltenek vele. Kivételt képeznek ez alól ugyanakkor azok az országok, ahol szintén hatósági áras az üzemanyag.
  • Ha a jármű honossága nem állapítható meg, akkor okmánnyal kell igazoltatni. Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor a járművezető nem tankolhat hatósági áron.
  • Az üzemanyag hatóságilag korlátozott árát kötelező „jól olvasható módon” feltüntetni „Az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen.
  • A kútoszlop kijelzőjén viszont minden esetben az üzemanyag piaci árát fogják feltüntetni. A hatósági és a piaci ár közti különbségről a benzinkút pénztárán magyarul és angolul is közzé kell tennie egy tájékoztatást.

A kormány egyszer már próbálkozott a benzinturizmus visszaszorításával, ám ez nem tűnt hosszútávú megoldásnak - egészen mostanáig. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint több gondot is okozhatnak az új szabályozások, mivel a elmondása szerint a kutak nem kaptak megfelelő időt az új szabályokhoz való alkalmazkodáshoz. Ráadásul a szabályozások miatt a kutak előtt hosszú sorok állhatnak emiatt.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.