Hírzóna

Kazettás lőszerekkel ölik a civileket Ukrajnában

Kazettás lőszerekkel ölik a civileket Ukrajnában

2022. május 12., csütörtök
Kazettás lőszerekkel ölik a civileket Ukrajnában

Ezekkel a fegyverekkel otthonokat, kórházakat és iskolákat rongálnak meg.

Egy jelentés szerint az orosz erők többször is használtak kazettás lőszereket, amelyek civilek halálát okozták, otthonokat, kórházakat és iskolákat rongáltak meg. A Sky News szerint azonban úgy tűnik, hogy az ukrán erők is használtak ilyen lőszereket.

A Human Rights Watch szerint több csoportos támadást is dokumentált az orosz erők Csernyihiv, Harkiv, Mikolajiv és Vuhledar városok lakott területein.

A szervezet szerint mindkét országnak le kell állnia.

El kell kötelezniük magukat amellett, hogy csatlakoznak a kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményhez

– áll a közleményben.

Az Intense and Lasting Harm: Cluster Munition Attacks in Ukraine című jelentés részletezi, hogy az orosz fegyveres erők legalább hatféle kazettás lőszert használtak az ukrajnai fegyveres konfliktusban.

A kazettás bombák olyan bombák, amelyek nagyszámú (általában pár száz) kisebb robbanótöltetet tartalmaznak, és a hordozóeszközről történő leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórják. 

Forrás: index.hu
Borítókép: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.