Jégverés és förgeteg törheti meg a nyári meleget

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három centis jég és ránk zúdulhat a frissítő zuhé mellé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma még minden csendes marad, holnapra azonban az egész országban leszakadhat az ég. Amire a legutóbbi Facebook-posztjuk szerint egyébként óriási szükség is van, mivel – főleg az Alföld területén – jelentős az aszály.

Annak már kevésbé van haszna – ám sajnos az évszak velejárója -, hogy akár három centiméteres jégverés is lehet a legintenzívebb csapadékzónákban.

Mint prognózisukban írják, a sok magasszintű felhőzet mellett a keddi éjszaka második felében egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet, ezzel együtt előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben is várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatar körül meg is erősödik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul, de a szélcsendes, illetve kevésbé felhő északkeleti megyékben 10 fok alatti minimumok is lehetnek.

A vastagabb, zártabb felhőzet északkelet, kelet felé vonul és szakadozik, ezzel együtt a csapadéktevékenység is gyengül, szűnik. Mögötte nyugat felől ismételten fátyolfelhők sodródnak fölénk, továbbá gomolyfelhők is képződhetnek, amelyekből zápor, zivatar is kialakulhat – többnyire késő estétől.

A délkeleti, keleti szelet élénk, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 24 és 32 fok között várható, ám a tartósabban felhős, csapadékos részeken 20 fok körüli értékeket is mérhetünk.

(met.hu)

Előző sztori

Jó, ha figyel: szerdán újabb autókat vontathatnak el

Következő sztori

Rekord a rekordok hátán Szegeden!