Politika

Így néz ki hivatalosan az Alaptörvény-módosítás

Így néz ki hivatalosan az Alaptörvény-módosítás

2022. május 25., szerda
Így néz ki hivatalosan az Alaptörvény-módosítás

Megjelent, ezzel pedig életbe lépett a tizedik Alaptörvény módosítás.

Tegnap esküt tett az új kormány, megszavazták a háborús veszélyhelyzetről szóló Alaptörvény-módosítást, és Orbán el is rendelte azt. Így ma éjfél óta háborús veszélyhelyzet vette kezdetét. Az első intézkedésekről ma hallunk majd. A Közlöny így ír az Alaptörvény-módosításról:

,,A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapásvagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be." - írja az 53. cikk.

Ezzel egyidejűleg az Ukrajnában dúló háború miatt a katasztrófavédelem és a hozzá kapcsolódó törvények is módosultak. Vagyis a meglévő feladatköreiken túl „az élet-, egészség-, személyi,vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyestörvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedésekethozhat”.

A rendelet szerint a kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagkénta miniszterelnököt jelöli ki, a kapcsolódó rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. Ahogy a járványügyi, úgy a háborús veszélyhelyzet szükségességét is folyamatosan felül kell vizsgálni.

a veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáróla települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi,megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja.

A kormány az intézkedések kapcsán az állampolgárok együttműködését kéri.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.