Politika

Hivatalosan is Aleksandar Vucic nyerte a szerbiai elnökválasztást

Hivatalosan is Aleksandar Vucic nyerte a szerbiai elnökválasztást

2022. május 9., hétfő
Hivatalosan is Aleksandar Vucic nyerte a szerbiai elnökválasztást

Aleksandar Vucic szerb államfő nyerte meg az április 3-i szerbiai elnökválasztást a voksok 58,59 százalékának a megszerzésével - jelentette be az ország választási bizottsága hétfőn.

A testület közölte, hogy a valamivel több, mint 6,5 millió választópolgár közül 2 224 948 adta voksát a hivatalban lévő államfőre, így további öt évig maradhat az ország köztársasági elnöke. Vucic mandátuma május 31-én jár le.

A szerb alkotmány szerint a köztársasági elnök a parlament előtt teszi le hivatali esküjét, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy ez mikor történhet meg, ugyanis a választások óta még nem alakult meg az új összetételű képviselőház. A választási bizottság még nem hozta nyilvánosságra a parlamenti választás végeredményét sem, hiszen a voksolást egy helyen újra meg kell ismételni.

Az elnökválasztáson nyolc jelölt indult. A második helyen végző Zdravko Ponos egykori vezérkari főnök a voksok 18,39 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 58,62 százalékos volt. A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, és legfeljebb még egy időszakra választható újra.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.