Hétfőn választják meg Orbán Viktort kormányfőnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hivatalos, hogy jövő hétfőn fogja az Országgyűlés ötödszörre is miniszterelnöknek választani Orbán Viktort, az edddigi információk szerint pedig egy-két héttel később válhat véglegessé az új kormány névsora. A rendszerváltás óta eltelt időszakban általában néhány hétre volt szükség ahhoz, hogy felálljon egy új kabinet, azonban a korábbiakkal ellentétben most több külső kihívás is hatással van az ötödik Orbán-kormány létrejöttére-írja a Magyar Nemzet. A kormány szerkezetéről több találgatás is megjelent már, Orbán Viktor néhány napja a közösségi oldalán tett közzé egy képet, akkor mi is foglalkoztunk a témával.

Az alaptörvény szerint a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

Az eddigi leggyorsabb kormányalakítás Orbán Viktor negyedik kabinetéhez fűződik. Az előző, 2018-ban kormány alakulására a parlament első ülése után mindössze tíz napot kellett várni a tíz minisztériumból, valamint három tárca nélküli miniszterből álló kormány megalakulására. A leggyorsabbat az egyik leglassabb kormányalakítás előzte meg, mivel 2014-ben az addigi kormánystruktúrát jelentősen átszabták, illetve bővítették, így a harmadik Orbán-kormány felállása kereken egy hónapot vett igénybe, a kabinet pedig mindössze tíz minisztériummal rendelkezett, Orbán Viktor munkáját pedig három tárca nélküli miniszter segítette.

Előző sztori

Árulók a baloldalon? Márki-Zay leleplezésre készül

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Elballagtak a szegedi medikusok