Régi-új arcok az ötödik Orbán-kormányban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt olyan szakemberrel tárgyalt ma Orbán Viktor, akik az előző kabinetben nem vállaltak tárcát, de kettő közülük korábban már igen.

Az index.hu készített egy átfogó bemutatót a lehetséges új kormánytagokról. A politikai közélet iránt érdeklődők számára eddig sem voltak ismeretlenül csengő nevek azoké, akiket Orbán Viktor miniszterelnök a kormányalakításról szóló egyeztetésre a Karmelita kolostor teraszára hívott

Navracsics Tibor

A jogász, politológus Navracsics Tibor az egyetemi katedráról érkezett a politika világába. Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnökség osztályvezetőjeként dolgozott, majd az elvesztett választást követően, listás országgyűlési képviselőként a Fidesz frakcióvezetője lett. 2010-től Orbán Viktor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetését bízta rá, ezzel párhuzamosan pedig a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is ő töltötte be. A harmadik Orbán-kormányban a Külgazdasági- és külügyminiszteri tárcát irányította, de kinevezése után öt hónappal az Európai Unió vezető testületében kapott biztosi pozíciót. Brüsszelből 2019 végén tért haza, azóta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktat és miniszteri biztosként irányította Veszprém-Balaton térségét érintő Európa kulturális fővárosa-, illetve az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna projektjét. 2022-ben a tapolcai körzetben szerzett parlamenti mandátumot, az ötödik Orbán-kormányban uniós ügyekért felelős miniszteri poszt várományosa.

Tanáros habitusa és visszafogott, decens modora miatt politikai riválisai is abszolút párbeszédképes politikusként tekintenek rá, a közbeszédben az “emberarcú fideszesként” tartják számon.

Lázár János

A másik nagy kormányzati visszatérő Lázár János, aki 2002-től tíz éven át Hódmezővásárhely polgármestere volt, ezzel párhuzamosan pedig a Fidesz országgyűlési képviselője, majd frakcióvezetője is. 2012-től két éven át a miniszterelnökség államtitkára, ezt követően pedig a kancelláriát vezető miniszter volt egészen 2018-ig. A negyedik Orbán kormányban nem vállalt szerepet, hanem a mezőhegyesi ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos lett. 

A 2022-es választásokon politikai karrierjét egy lapra feltéve az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének, Hódmezővásárhely polgármesterének kihívója lett az országgyűlési választáson. Miután legyőzte Márki-Zay Pétert, helyi és országos szinten is konstruktív együttműködéséről biztosította.

Lázár János konfliktust vállaló, karakteres vélemény-vezér politikus hírében áll; az ötödik Orbán-kormányban a vidékfejlesztési miniszter posztját töltheti be.

Csák János

A közgazdász, üzletember Csák János karrierjét nemzetközi – elsősorban európai és amerikai –nagyvállalatok irányításával, igazgatásával alapozta meg. Az ezredfordulón a MOL elnökeként jelentős szerepet vállalt a társaság versenyképességének növelésében és a regionális olajipari térnyerésének megalapozásában.

A könyvkiadás mellett küldetésének érezte, hogy stratégiai tanácsadóként a Heti Válasz című lapot megmentse a csődtől, és az újságot újra a polgári középosztály meghatározó orgánumává tegye.

2011-2014 között Magyarország londoni nagyköveteként tevékenykedett. A Budapesti Corvinus Egyetem Connext – Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpontjának vezetője.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf üzletember, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. többségi tulajdonosának neve elsősorban a diplomáciából lehet ismerős. 2011-től 2016-ig a legnagyobb politikai agytröszt, a Századvég Alapítvány ügyvezető alelnöke volt. 2016-ban Magyarország londoni nagykövetévé nevezték ki, e diplomáciai tisztséget 2020-ig töltötte be.

Esetleges kormányzati szerepvállalásával függhet össze, hogy a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár tartalékos századosa és a Magyar Tartalékosok Szövetségének társadalmi elnöke, aktív szolgálatot is teljesített a Magyar Palotaőrségnél. Üzletemberként a gépgyártásban, és a harcászati iparban érdekelt. 

Felesége a politikai színtér közszereplője, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Nagy Márton

Nagy Márton az Államadósság Kezelő Központban kezdte karrierjét, majd 2000-ben már az ING vezető elemzője volt. 2002-ben került a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) senior közgazdasági elemzőként monetáris területen. Matolcsy György 2013-as jegybankelnöki kinevezésétől kezdődően az MNB vezetőjének bizalmasa volt.

2015. szeptemberében vehette át a Magyar Nemzeti Bank alelnöki kinevezését, ezzel együtt a Monetáris Tanács tagja is lett. 2017 tavaszáig, közel másfél éven át a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt.

Az index korábbi portréja szerint a pénzügyi szakember okos és felkészült, mindig megalapozott álláspontot képvisel. „Együtt dolgozni főnökként súrlódásmentesebb, de beosztottként vagy vele azonos szintűként sokszor eléggé megterhelő.” – mondta róla egy ismerője. Nagy a hamarosan felálló kormányban gazdasági ügyekért felelős miniszter lehet.

Forrás: index.hu
Borítókép: MTI

Előző sztori

A horvát elnök nem venné komolyan azt, amit Orbán mondott

Következő sztori

Egy 92 éves asszonytól több százezret lopott a szegedi testvérpár