Politika

Ez lehet az új kormányzat ,,Naprendszere" egy ábra szerint

Ez lehet az új kormányzat ,,Naprendszere" egy ábra szerint

2022. május 12., csütörtök
Ez lehet az új kormányzat ,,Naprendszere" egy ábra szerint

Az Azonnalin jelent meg az az ábra, ami a lap elmondása szerint egy kormányzati háttérintézménytől származik. Az ábra Orbán Viktor körül keringő bolygókként ábrázolja az új kormány szerkezetét.

Az ábra szerint új szervezet alakul Nemzeti Szuverenitás Tanácsa néven. A kormánystruktúrát illetően az ábra alapján egyes tárcák közelebb, míg mások távolabb kerülhetnek a kormányfő hierarchiájától - már ha valóban hihetünk az ábrának.

Ennek alapján a miniszterelnökhöz legközelebb keringő ,,bolygó" lehet a nemzetbiztonsági és a gazdaságpolitikai főtanácsadó. Előbbi lehet a pletykák szerint Orbán Balázs, utóbbi pedig Nagy Márton.

A miniszterelnökség hatáskörei is csökkennek az ábra alapján:  elkerülhetnek innen az uniós ügyek, vagy éppen a főváros és agglomerációjának a fejlesztése.

Helyette jönnének ugyanakkor az önkormányzati ügyek, de nem az önkormányzati fejlesztések.

A posztján Gulyás Gergely maradhat.

Az Igazságügyi Minisztérium lényegében érintetlen marad az ábra alapján és Varga Judit vezetheti a továbbiakban is. Hasonló lehet a helyzet a Honvédelmi Minisztériummal, melyben viszont vezetőváltás történhet: Benkő Tibor helyét a fegyver bizniszből érkező Szalay-Bobrovniczky Kristóf veheti át.

A korábban Lázár János köré emlegetett szerep lehet a Paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. A Miniszterelnöki Kabinetiroda megkapja a kormányzati informatikát és a titkosszolgálatokat Rogán Antal szervezeti egysége, miközben a kiberbiztonság a Belügyminisztériumnál maradhat, amelynek élén továbbra is Pintér Sándor állhat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem változik az ábra szerint, az élén pedig továbbra is Szijjártó Péter állhat.

A Belügyminisztériumhoz ugyanakkor átkerülhetnek az önkormányzati szociális ügyek, azaz a hajléktalanellátás is, nem beszélve az egészségügyről.

(Humán) Innovációs Minisztériumról is ír az ábra, amelyben Csák János felel majd a kultúráért, az örökségvédelemért, de a gyámügyekért is. A Pénzügyminisztérium az átalakítások egyik ,,nagy vesztese" lehet, Varga Mihály minisztériuma a jövőben csak költségvetési és adóügyekkel foglalkozik majd. Az Agrárminisztérium is megmarad Nagy Istvánnal, a vidékfejlesztés feladatköre ugyanakkora a tárcán belül továbbra is kérdéses, hogy marad-e.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) ,,utódja" lehet az Ipari Minisztérium, az eddigi hírek szerint pedig csak 3 államtitkára lenne az eddigi 8 helyett: egy ipari, egy energetikai és egy közlekedési. Utóbbi lehet Vitézy Dávid, miközben Palkovics László maradhat a tárca vezetője.

Nyitott kérdés a Gazdaságfejlesztési Minisztérium élenjárója, ahová Nagy Márton volt eziádig a várományos - az ábra szerint azonban ez nem így lesz.

A Területfejlesztési Minisztériumhoz kerülhetnek át az Uniós ügyek, ami Navracsics Tiborhoz kerülhet.

Mindezek mellet működne az ábra szerint ,,alternatív Naprendszerként" a Nemzeti Szuverenitás Tanácsa, amiben a KSH, a NAV, a KEHI, az MNB, a GHV és az NMHH elnökei foglalnának helyet.

Az ábrából még az tűnik ki, hogy lenne 12 kormánybiztos és 13 kiemelt kormányzati háttérintézmény, ezen felül 16 központi fontosságú állami vállalat. Hogy ezek pontosan melyik lennének, a kormánybiztosok miért felelnének, az még kérdéses.

(Azonnali)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.